Közélet

Sötét jövő vár az emberiségre

Pesszimista jövőképet vázol az ENSZ legújabb, ma kiadott jelentése. A több mint 2600 oldalas vizsgálat a klímaváltozás következményeit figyelte meg, és arra a következtetésre jutott: nagy a baj. A felmelegedés élelmiszer- és ivóvízhiányt okozhat, emiatt pedig súlyosbodnak a polgárháborúk, az államközi konfliktusok és romolhat a közbiztonság is. Az előző, 2007-es jelentés magas kockázatról írt, azóta a helyzet még rosszabb lett, most már nagyon magas kockázatúnak minősítették a helyzetet.

Talán az egyik legátfogóbb tanulmányt közölte az ENSZ hétfőn Japánban, amely a klímaváltozás hatásairól és visszafordíthatatlan következményeiről adott tájékoztatást.

Az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) most közzétett jelentésében súlyos problémákra hívják fel a figyelmet. Jelentésük szerint ha továbbra is változatlan marad az üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor beláthatatlan és kezelhetetlen következményekkel is számolhat a jövőben az emberiség.

Ennek elkerülése érdekében minden eddiginél nagyobb erővel kell küzdeni a globális felmelegedés ellen. Az éghajlat felmelegedésének számtalan következménye lehet - áll az ENSZ közleményében. Többek között élelmiszer- és ivóvízhiánnyal, valamint folyamatosan növekvő szegénységgel és erőszakkal is szembe kell majd néznünk. Az emelkedő átlaghőmérséklet az óceánok vízszintjére is komoly hatással volt már az elmúlt években is.

A több mint 2600 oldalból és 32 fejezetből álló közlemény szerzői kiemelik, hogy az európai hőhullámok, az erdőtüzek, a szárazság és az áradások sebezhetővé teszik az emberiséget. A 49 oldalas összefoglalót több mint 100 ország kormánya egyhangúlag fogadta el.

Az IPCC elnöke, Rajendra Pachauri a találkozón kiemelte, a Földön mindenki érintett lesz a klímaváltozással kapcsolatban. Senki ne gondolja, hogy kimarad belőle - tette hozzá. Mindezt azért mondta, mert a hőmérséklet emelkedése komoly problémákat vethet fel többek között a búza vagy a kukorica termesztésével kapcsolatban is, de a tengerekből és óceánokból kikerülő élelmiszerek mennyisége is minősége is nagy mértékben változhat.

A jelentés szerint az évtizedes trenddel ellentétben a terméshozamok alacsonyabbak lesznek, ez pedig 50 év múlva az élelmiszerbiztonságot veszélyeztetheti.

Szalimul Hak, a közlemény egyik szerzője szerint a 2007-es jelentés "magasnak" , míg a 2014-es "nagyon magasnak" jelölte a kockázatot. A riasztás legnagyobb vesztesei a szárazföldek, az óceánokban megtalálható növények és állatok, amiből az következik, hogy az emberiség alapvető élelmiszer-ellátottsága van bajban.

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke folyamatosan növekszik akkor 2100-ig közel 3,5-4 Celsius-fokos melegedés várható. A cél az, hogy a növekedés ne haladja meg az 1,2 Celsius fokot.

A jelentés összegezte a klímaváltozás kialakulásának forrását is. Eszerint az 1950 óta tartó melegedést 95 százalékban az emberi tevékenység okozta.

Az ENSZ ezzel a jelentéssel előkészíti a 2015-ben tartandó ENSZ- csúcstalálkozó számára azokat az irányelveket, melyek alapján dönteni fognak a káros gázok kibocsátásának mértékéről. Az élelmiszer- és ivóvíz-ellátottság problémája mellett a testület összefüggésbe hozza a klímaváltozást és a társadalmi problémákat. Közleményük szerint az idő előrehaladtával súlyosbodnak a polgárháborúk, az államközi konfliktusok és romlik a közbiztonság is.

emberiség ENSZ klímaváltozás felmelegedés ellátottság vízszint
Kapcsolódó cikkek