Közélet

Bajnai Gordon nem lesz képviselő

Az Együtt-PM vezetője nem lesz parlamenti képviselő, átadja a helyét valaki másnak. Lemond a párt teljes vezetése is. Bajnai a saját jövőjéről csak annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmat - írja az origo.

Bajnai Gordon egy szerdai sajtóbeszélgetésen közölte, hogy nem akar képviselő lenni. Azt mondta, hogy a parlamenti mandátumát ugyan átveszi, de utána átadja a helyét egy Együtt-PM-es párttársának. Egyelőre nincs döntés arról, hogy ki legyen az - olvasható az origo cikkében.
 
Bajnai ezt a döntését azzal indokolta, hogy szerinte a politika fókusza nem a parlamentben lesz, és “Orbán Viktor ellenzéke döntően a parlamenten kívül fog szerveződni”.
 
Bajnai teljes erővel részt fog venni a most kezdődő európai parlamenti választási kampányban, egyelőre nincs arról döntés, hogy ő vezeti-e majd az Együtt-PM EP-listáját, de ha így lesz is, azt mondta, nem akar kimenni Brüsszelbe.

A PM-hez hasonlóan az Együtt, A Korszakváltók Pártja vezetése is lemond, és az európai parlamenti választások után teljes tisztújítást kezdeményez. Bajnai szerint június elején tarthatják meg ezt a tisztújítást. Bajnainak formálisan nincs pozíciója a pártban, hiszen az ő vezetői szerepe az országgyűlési kampányig szólt.

Az Együtt-PM elnöksége hat főből áll, a három társelnök - Juhász Péter, Kónya Péter és Szigetvári Viktor -, illetve Szelényi Zsuzsa, Gulyás József és Székely Sándor tagja a vezetésnek, tehát ők fognak lemondani.
 
Bajnai a sajtóbeszélgetésen azt is megerősítette, hogy az Együtt-PM nem alakít majd frakciót a parlamentben, és nem kötnek “elvtelen kompromisszumokat”. Bajnai a saját jövőjéről annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmát.

A választási vereség után Bajnai Gordon volt az egyetlen, aki elismerte felelősségét az elért eredményben, azt mondta, a kudarc egyik oka az volt, hogy nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni a választóknak, és súlyos csalódást okoztak azoknak, akik őket támogatták. Bajnai már akkor jelezte, hogy újra kell gondolni az ellenzék szervezeti, személyi feltételeit és programját is - írja az origo.

Bajnai Gordon Együtt 2014
Kapcsolódó cikkek