Közélet

Kormányváltók: Magyarország nem szabad

A baloldali összefogás elveszítette a 2014-es választásokat. Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is úgy vélte, Magyarország nem demokrácia. A választás nem volt korrekt, és a Fideszt álcivilek támogatták. A Fidesz 100 méteres síkfutásban indult, míg az ellenzék 400 gáton.

„Engedjék meg hogy megköszönjük a szavazóinknak, támogatóinknak, jelöltjeinknek és aktivistáinknak ezt a kampányt” - mondta sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Szavai szerint amit csak lehetett, megtettek annak érdekében, hogy az országot egy modern, európai köztársasággá tudják alakítani.

A választási eredményt tudomásul veszem, de ehhez a választási győzelemhez nem tudok és nem akarok gratulálni – mondta Mesterházy Attila azután, hogy a Fidesz megnyerte a választásokat és Orbán Viktor harmadszorra alakíthat kormányt. Azt még nem lehetett tudni a baloldali pártszövetség sajtótájékoztatója közben, hogy kétharmados többséget szerez-e a Fidesz. „A választását tisztességtelen szabályok mentén rendezték meg. A Fidesz átalakította át a szabályokat, a körzeteket, és médiaellenszélben kellett dolgozni, miközben álcivilek támogatták a Fidesz kampányát” – hangsúlyozta Mesterházy. „Az ország nem szabad. A kormányzó többség visszaélt a kétharmaddal, s letérítette Magyarországot a demokrácia útjáról” – vélekedett.

Mesterházy elismerte, hogy ezt a csatát most elvesztették, de nem adják fel a küzdelmet. „Hiszünk abban, hogy az igazság a mi oldalunkon áll. Magyarország ma nem jogállam, ma nem demokrácia, és Magyarország – bármit is állít Orbán – nem szabad” – fakadt ki Mesterházy. A pártelnök gratulált az LMP-nek, de egy erősödő szélsőjobboldal (a Jobbik) az egész magyar társadalmat mérgezi szerinte.

„Ez egy súlyos kudarc a kormányváltó összefogásnak” - mondta Bajnai Gordon, az Együtt-PM elnöke. Súlyos csalódás a választóknak is, akik minket támogattak – tette hozzá. Ki kell mondanunk, hogy nem tudtunk kellően vonzó ajánlatot tenni elegendő számú választónak. A másik ok, hogy egy manipulált, aljas választási rendszert állított fel a Fidesz. Ők 100 méteres síkfutásban indultak, mi 400 méter gáton – érzékeltette a különbséget Bajnai. Világossá vált, hogy Orbán mit ért centrális erőtérnek. Bajnai sem gratulált Orbánnak. Hinni fogok a céljainkban holnap is, tette hozzá.

„A választól jelentős többsége jó szándékkal olyan utat választott, ami történelmi értelemben tévedés” - mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. „Nem láttam olyan demokratikus kormányt, amely örökké hatalmon maradt volna. Ez a kormány jelentős fordulat nélkül nem fogja kitölteni a következő ciklust, ezért mindent meg fogok tenni. Nem kívánom az országnak, hogy a következő választás 2018-ban jöjjön el, mert egy zsákutcában vagyunk” – mondta Gyurcsány. Nincs bennem sem méreg, sem harag, a csalódásból is csak annyi, ami a következő küzdelemre inspirál – zárta beszédét az egykori miniszterelnök.

Fodor Gábor, a liberálisok elnöke hangsúlyozta: a Fidesz kétharmados többségével nem járt jól Magyarország. Ha nincs a hatalomnak korlátja, akkor óhatatlanul is visszaélnek vele – vélekedett. Nem volt fair a verseny, a választójogi törvényt csak a kormánypártok szavaztak meg, az induló pártok közül 11 került gyanúba, a választási kampány jelentős részét álvicileknek szervezte ki a Fidesz – mondta Fodor, aki szerint ezek miatt nem volt  fair a kampány.

Szabó Tímea kiemelte, hogy a cél nemes. Ezt a mai csatát elvesztettük, de a küzdelem folytatódik. Nem adjuk fel a reményt, hogy Magyarországból újra egy demokratikus, szabad országot teremtsük – mondta Szabó. „Nem adhatjuk fel azt a célt, hogy megszüntessük a gyermekéhezést, hogy hazahozzuk a fiatalokat” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy most négy évig nem fognak hazajönni. Az ellenzéki politizálás újra kikerül a Parlamenten kívülre, ott továbbra is egy bábszínház lesz. Vissza kell nyúlnunk a civil politizáláshoz, alulról kell építkeznünk és megújítanunk a politikát, a baloldalt – vetítette előre. „2018-ra felszabadítjuk Magyarországot a kétharmados Orbán-rendszer alól.”

Mesterházy a sajtótájékoztató végén hangsúlyozta, most az EU-választásra készülnek, és bízik abban, hogy hasonló együttműködésben dolgoznak az önkormányzati választások során is.

Gyurcsány Bajnai együtt MSZP választás ellenzék dk Mesterházy
Kapcsolódó cikkek