Közélet

Orosz kémek Ukrajnában?

Orosz hírszerzők segítik az ukrajnai szakadárokat, állítja részben telefon-lehallgatások alapján az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat. A fegyveresek egy része az orosz biztonsági szolgálatot ellátó Butex cég bakancsát viselte, és AK-100-asa volt.

Az Ukrajnai Biztonsági Szolgálatnak (UBSZ) bizonyítékai vannak arra, hogy speciális célú orosz egységek működnek ukrán területeken, áll az ukrán külügyminisztérium friss összefoglalójában.

Az orosz fegyveres erők általános vezetése fő hírszerző igazgatóságának (GRU) tisztviselői jelenleg is közvetlenül hangolják össze a lázadók tevékenységét a donyecki és a luganszki kerületekből. A lázadóknak pénzügyi, anyagi és technikai segítséget is adnak. A fegyvereseket Oroszország területéről különleges kommunikációs eszközökkel is irányítják, erre a minisztériumtól kapott anyag példákat is hoz.

Eszerint a GRU embereként azonosított Igor Sztrelkov (Sztrelok) április 12-13-án közvetlenül irányított egy fegyveres csoportot az orosz-ukrán határon. Ez a csoport 13-án Szlovjanszk közelében kegyetlen és indokolatlan támadást hajtott végre két jármű ellen polgári engedélyű repülőgépekkel, az UBSZ egyik tisztviselőjének halálát és három további személy sérülését okozva. Sztrelkov a krími válság idején segédkezett az ottani „báb miniszterelnök”, Szergej Akszionovnak. Április elején áttette tevékenységét más ukrajnai területekre. Gyakran utazott az Oroszországhoz tartozó Rosztov-na-Donba és Moszkvába, utasításokért.

Április 11-én egy Gontarjov nevű ukrán állampolgár, egy vezető oroszbarát szeparatista, aki részt vett a donyecki regionális államhivatal elfoglalásában, ügynököt küldött az orosz általános konzulhoz, hogy megvitassák a donyecki és a luganszki szakadárok támogatásának módját.

Április 13-án egy orosz állampolgár felügyelte egy 30 fős fegyveres csoport kiképzését, valamint a luganszkiból a donyecki térségbe történő átvonulását, ahol a csoport fegyveresen állt ellen az ukrán rendfenntartóknak.
Április 13-án egy orosz állampolgár telefonon adott utasításokat a szeparatistáknak például luganszki adminisztratív épületek ellenőrzésére, városi ellenőrzőpontok létrehozására, végső soron a „Luganszki Köztársaság” kikiáltásának és a helyi parlament létrehozásának előkészületeként.

Április 13-án egy másik orosz állampolgár arra utasította azon szeparatista vezetők egyikét, akik elfoglalták a Luganszki Regionális Biztonsági Szolgálatot, hogy készítse elő a helyi regionális és városi tanács válságülését.

A szakadárok és orosz állampolgárok telefonbeszélgetéseiben szó volt továbbá egy „személyről, aki visszatért a moszkvai központból”, egy „tisztviselőről”, „teljes moszkvai támogatásról”, és az úgynevezett „kis zöld emberek” (katonai jelzés nélküli, gyakorlóruhás fegyveresek az ukrán szóhasználatban – a szerk.) megjelenéséről bizonyos térségekben, április 13-án.

Április 12-én egy telefonbeszélgetésben egy „orosz tábornoktól érkező bajtársról volt szó, aki itt van, és itt lesz a végéig, és azt követeli, hogy ha lövések dörrennének el, az orosz katonák 40 percen, vagy másfél órán belül jelenjenek meg Luganszkban.”

Szlovjanszkban egy profi GRU zsoldost is azonosítottak az összefoglaló szerint, aki részt vett a 2008-as grúziai eseményekben is.

A GRU két, Szevasztopolban állomásozó hírszerző és támadó csoportja rövid időn belül Odesszában kíván megjelenni a helyi önkormányzati épületeket elfoglalásának összehangolására.

A donyecki hivatalos épületeket elfoglalt szakadárok éppen úgy AK-100-asokkal voltak felszerelve – áll az összefoglalóban –, ahogyan az az orosz fegyveresekre és a különlegesen kiképzett egységekre jellemző. Szintén az említett orosz egységekre jellemző az ellátmányuk, a harci képzettségük és az általuk alkalmazott taktika is. Az orosz biztonsági szolgálatot ellátó Butex cég bakancsát viselték. (A Butex termelése hat hónapja leállt.)

Az elmúlt hónapban tíz orosz kém és más támadó személy tevékenységét észlelte az ukrajnai biztonsági szolgálat Donyeckben, Luganszkban, Herszonban, Odesszában és Hernihivben.

Ukrajna GRU Orosz
Kapcsolódó cikkek