Közélet

A Svájci Alap támogatásai nincsenek veszélyben

A Svájci Alap esetében nem fenyeget az a veszély, hogy a berni kormány Norvégiához hasonlóan befagyasztaná a Magyarország számára folyósítandó támogatásokat a hazai pályázati intézményrendszer átalakítása miatt – tudta meg lapunk.

Megkeresésünkre Svájc magyarországi nagykövetségének Svájci Hozzájárulási Program Hivatala közölte: bár fő célkitűzéseiben a Norvég, illetve a Svájci Alap (a Svájci Hozzájárulás az Alap hivatalos elnevezése) hasonlít egymáshoz, az irányítási struktúra terén különböznek.

A hivatal kiemelte: a svájci és a magyar partnerek közötti együttműködés jónak tekinthető, időben értesültek az NFÜ megszüntetéséről. „A magyar hatóságokkal egyeztettünk arról, milyen gyakorlati hatása lesz annak, hogy a Nemzeti Koordinációs Egység (NKE) operatív feladatai a Széchenyi Programirodához kerülnek. A Svájci-Magyar Együttműködési Program megvalósításának folyamatossága érdekében megfelelő megoldások születtek. Az NKE ugyanazt a koordináló és felügyelő feladatot látja el most is, mint amelyet a magyarországi fejlesztéspolitika intézményrendszerében bekövetkezett változás előtt végzett. A Program a tervek szerint folytatódik” – tájékoztatott a hivatal.

Az Alap keretében 130 millió svájci frank (32 milliárd forint) támogatás áll hazánk rendelkezésre, amelyet 2012 júniusáig lekötöttek 37 projekt és program formájában.

A norvég kormány egy hete jelentette be, hogy felfüggeszti a Norvég Alap még le nem hívott 35 milliárd forint értékű támogatásainak kifizetését, miután a kabinet az NFÜ megszüntetésével párhuzamosan a központi államigazgatáson kívülre helyezte az Alap programjainak lebonyolításával kapcsolatos feladatokat. Ezt Oslo a kétoldalú megállapodás megsértésének tart.

Norvég Svájc alap
Kapcsolódó cikkek