Közélet

Aukción együtt feLugossy, ef Zámbó, Orlai Petrich Soma, Omega és Versace

Mintegy 700 műtárgy szerepel a BÁV háromnapos tavaszi aukcióján május 13. és 15. között: kedden ékszereket és órákat, szerdán festményeket és bútorokat, csütörtökön porcelán- és üvegtárgyakat árvereznek el Budapesten.

A BÁV 64. Művészeti Aukciójának keddi ékszerkínálatában a legkorábbi darabok 18-19. századi mesteremberek munkái - olvasható a BÁV MTI-nek elküldött tájékoztatójában. Az árverés egyik kiemelkedő darabja egy 1850 körül készült, 86 gyémánttal díszített, miniatűr óraszerkezetet rejtő aranyszelence, amelyet 750 ezer forintos induló árral kínálnak. A tételek nagyobbik része nagy értékű, briliánssal díszített ékszer: gyűrűk, nyakláncok és fülbevalók, de szintén gazdag a választék a legnevesebb világmárkák - Patek Philippe, Omega, Versace - 14 és 18 karátos férfi aranyóráiból.

Kismesterek igényes képeiből nyújt széles választékot az aukció második napjának festménykínálata. Egy ismeretlen itáliai művész közel 500 éves, Madonnát gyermekével és Szent Dorottyával megörökítő alkotására 2,2 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

Az aukció anyagában a 19. századi történelmi festészetet képviseli Orlai Petrich Soma Mária és Erzsébet királynők a novigradi fogságban című monumentális történelmi kompozíciója, amely 2,8 millió forinttól kelhet el. Boromisza Tibor Nagybányai parkrészlet című festménye - amelyet 800 ezer forinttól kínálnak - a nagybányai neós művészet és a magyarországi modernizmus egyik reprezentatív példája.

A Vaszary életmű fontos darabjaként szerepel az aukción a csángó hadifoglyokat ábrázoló, 5,5 millió kikiáltási árról induló olajfestmény. A kortárs festmények iránt érdeklődők Almásy Aladár, Bukta Imre és Gyémánt László alkotásai mellett feLugossy László és ef Zámbó István több képére is licitálhatnak.

Az aukció bútoranyagából a mesterségbeli tudás nagyszerű példája egy kartámlás szék és egy íróasztal, amelyek Sztrizs István oltárépítő mester műhelyéből származnak. A keleti szőnyegkínálat a 19. század művészetének darabjait vonultatja fel.

Az árverés harmadik napján a gyűjtőket biedermeier, historizáló, szecessziós, neobarokk és neorokokó stílusban készült asztali ezüsttárgyak és art déco alkotások várják.

A porcelánritkaságok iránt érdeklődők figyelmét a herendi kínálat mellett egy 19. század közepén Berlinben készült, mitológiai jelenetekkel dekorált díszcsésze keltheti fel. Míg Emil Gallé, a francia szecessziós üvegművészet kiváló mesterének műhelyéből két díszváza 180 és 280 ezer forinttól kelhet el.

A harmadik nap legmagasabb kikiáltási árról - kétmillió forintról - induló tétele egy eozinmázas, közel egyméteres szecessziós virágtartó - írták a tájékoztatóban.

BV BÁV 64. Művészeti Aukciója omega Patek Philippe műkincs Orlai Petrich Soma. Mária és Erzsébet királynők a novigradi fogságban Sztrizs István feLugossy László Versace monumentális történelmi kompozíció ef Zámbó István aukció Nagybányai parkrészlet Emil Gallé Boromisza Tibor
Kapcsolódó cikkek