Közélet

Döntött a Kúria: az Együtt-PM járt jól, az MSZP és a KDNP a vesztesek

Az Együtt-PM javára döntött a Kúria a pártszövetségnek járó állami támogatás összegét érintő kérdésben, megváltoztatva a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát - közölte az Együtt-PM az MTI-vel csütörtökön.

Közleményükben tudatták: azért kértek felülvizsgálatot az NVB keddi rendkívüli ülésén hozott döntéssel kapcsolatban, mert szerintük a választási bizottság rosszul számította ki a nekik járó összeget.

Az NVB kedden módosította az Országgyűlésbe bejutó pártok költségvetési támogatásának korábban megállapított arányát. A módosítás a közös listát állító pártokat érintette, a KDNP-nek és az MSZP-nek kedvezett, míg a többiek annak értelmében kevesebb pénzre számíthattak, ezt változtatta most vissza a Kúria. Az Együtt - A Korszakváltók Pártja a korábbi számításhoz képest több tízmillió forintot veszített volna enélkül. Az NVB kedden azt közölte: korábban téves számítás alapján állapították meg a - mintegy 2,5 milliárd forint - költségvetési keret felosztási arányait.

Az Együtt-PM Szövetség a Kúria döntését követően azt közölte: nem érti, hogy az NVB a korábbiakban hogyan juthatott más eredményre, hiszen a törvényi szabályozás és a korábbi jogi gyakorlat egyértelmű helyzetet teremtett ebben az ügyben. "Pártszövetségünk örül, hogy a jogállamiság legalább még nyomokban létezik Magyarországon, s ennek megnyilvánulásaként üdvözöljük a Kúria döntését" - írták közleményükben.

együtt MSZP KDNP Kúria pártfinanszírozás
Kapcsolódó cikkek