Közélet

Ukrajna: nem Timosenko nyerné az elnökválasztást egy felmérés szerint

A kijevi Razumkov Központ (CR) felmérése szerint a biztos választók 47,7 százaléka Petro Porosenko független parlamenti képviselőre, 14,8 százaléka pedig Julija Timosenkóra, a Batykivscsina (Haza) párt vezetőjére adná a voksát, ha a legközelebbi napokban tartanák az ukrán elnökválasztást - közölte Jurij Jakimenko, a CR igazgatója keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Az elemző központ szociológiai szolgálata által végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezett ukránok 77,9 százaléka - ebből 52,6 teljes bizonyossággal, míg 25,3 százalék kisebb meggyőződéssel - válaszolta azt, hogy részt vesz a május 25-re kitűzött ukrán elnökválasztáson.

Arra a kérdésre, hogy kire szavazna, ha az államfőválasztást a legközelebbi napokban tartanák, a válaszadók 33,3 százaléka (ezen belül a döntésüket biztosnak mondó választópolgárok 47,7 százaléka) Porosenkót nevezte meg – adta hírül az Unian hírügynökség.

A kutatásba bevont választásra jogosultak 10 százaléka (ezen belül a biztos választók 14,8 százaléka) Timosenkóra voksolna. Szerhij Tihipko független parlamenti képviselőre a jogosultak 4,9 százalék adná a szavazatát, míg Anatolij Hricenko független parlamenti képviselő a voksok 4,0 százalékát kapná.

A kutatás szerint Petro Szimonenkóra, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) jelöltjére összességében a választók 4,1 százaléka, míg Oleh Ljasko független parlamenti képviselőre 3,7 százalék adná a szavazatát. A korábban kormányzó Régiók Pártjának (PR) jelöltjeként induló Mihajlo Dobkint a választásra jogosultak 3,4 százaléka részesítené előnyben. Ugyanakkor a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt vezetőjére a felmérés során megkérdezetteknek mindössze 1,2 százaléka voksolna.

Jakimenko elmondta, a közvélemény-kutatásuk adatai azt jelzik, hogy az ukrán elnökválasztás második fordulójában Porosenko biztos győzelmet aratna lehetséges ellenfelei, Timosenko, Tihipko vagy Dobkin fölött.

A CR szociológiai szolgálata a felmérést 2014. április 25. és 29. között végezte 2018 felnőtt korú állampolgár megkérdezésével – a Krím kivételével – Ukrajna valamennyi régiójában, 2,3 százalék alatti mintavételi hibahatárral.

Timosenko elnök Ukrajna elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek