Közélet

Nyugdíjjárulék: Románia szembe megy az IMF-fel

Megszavazta kedden a román szenátus a nyugdíjjárulék 5 százalékos csökkentéséről szóló törvénytervezetet.

A várhatóan októbertől hatályba lépő intézkedéssel nem értett egyet a Romániát hitelező Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A tervezet szerint a munkáltatóknak az eddigi 20,8 százalékos nyugdíjjárulék helyett 15,8 százalékot kell fizetniük az államkasszába alkalmazottaik bére után. A nehéz munkakörülmények között dolgozók után fizetendő magasabb járulékkulcsokat is 5 százalékponttal  20,8 százalékra és 25,8 százalékra mérsékelnék.

A Victor Ponta vezette román kormánynak az egyik legfontosabb célja a vállalkozók adóterhének csökkentése. Az IMF azért nem értett egyet az intézkedéssel, mert aggályai vannak afelől, hogy a kormány tudja-e pótolni 2015-ben és 2016-ban a járulékcsökkentés okozta mintegy 5 milliárd lej bevételkiesést, és Románia teljesíti-e a vállalt államháztartási hiánycélt.

Victor Ponta június 12-én jelentette be az intézkedést, amely szerinte adóemelés és a makrogazdasági mutatók módosítása nélkül megvalósítható. A kormányfő szerint ezzel a lépéssel Románia új típusú gazdasági modellt követ, aminek célja a fejlődés és a jólét biztosítása. Románia 2015-től nem akar újabb hitelmegállapodást kötni az IMF-el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek