Közélet

Ptk-módosítás: könnyebb lesz átlátni a cégek működését

Tegnaptól személynevekre is lehet keresni az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat online céginformációs szolgáltatásában – közölte a rendszer hátterét nyújtó Microsec Zrt.

Így bárkiről megtudható, hogy saját nevén hány cégben visel tisztséget, illetve hány vállalkozásban rendelkezik tulajdonrésszel. Bizonyos gazdasági tevékenységektől eltiltott személyekre is rá lehet keresni. Személynevekre keresés esetén egy természetes vagy jogi személy nevét és egyéb adatait megadva lehet kideríteni, hogy mely cégek listájában szerepel. Az eltiltott személyek esetében a név alapján kiszűrhető, hogy milyen gazdasági tevékenységet nem végezhet.

A szakemberek szerint a természetes személyek kereshetősége átláthatóbbá teszi a hazai üzleti életet, mivel lehetőséget teremt a cégtulajdonosoknak kereskedelmi partnereik gazdasági tevékenységének pontos feltérképezésére. A céginformációs rendszer 600 ezer működő vállalkozás adatait tartalmazza.

A gazdaság kifehérítését célzó új Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a vezető tisztségviselők a cégükkel együtt felelnek, ha valakinek kárt okoznak. Még a komolyabb felelősséggel járó betéti társaságoknál, illetve közkereseti társaságoknál is csak úgynevezett mögöttes felelőssége van a tagoknak, ami azt jelenti, hogy a károkért saját vagyonukkal felelnek, de csak akkor, ha a cég nem tud már fizetni.

Jelentős felelősség bármelyik cégforma vezető tisztségviselőjét terheli, de többnyire a részvénytársaságok és a korlátolt felelősségű társaságok esetében okozhat gondot. A kft.-nél vezetőnek az ügyvezető igazgató vagy az igazgatóság minősül. A részvénytársaságoknál a vezérigazgató, az igazgatóság tagja, a felügyelőbizottság tagjai is vezető tisztségviselő.

Ptk
Kapcsolódó cikkek