Közélet

Újra tárgyalhatnak a szociális temetésről

Több mint száz előterjesztést tárgyalhatnak meg a Fővárosi Közgyűlés jövő hétfői ülésén, amelyen sok más mellett dönthetnek a 3-as metró rekonstrukciójának előkészítő tervezéséhez kapcsolódó megállapodásról, a távhőrendelet módosításáról, a városligeti építési szabályzat elfogadásáról, valamint az Újköztemető kijelöléséről a szociális parcellák létesítésére.

A budapest.hu honlapon olvasható előterjesztés szerint a 3-as metróvonal felújítása halaszthatatlanná vált, a vonal megújítása a működési és az utasbiztonság "magas kockázatú veszélyeztetettsége" miatt sem halasztható, a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban meg kell kezdeni.

Az előterjesztésben a metróvonal rekonstrukciójának és északi meghosszabbításának előkészítésére vonatkozó fejlesztési megállapodás megkötésére tesznek javaslatot, amelynek indoka a feladathoz kapcsolódó 1,2 milliárd forintos önkormányzati költségvetési forrás rendelkezésre bocsátása. Az összköltség idei előirányzata 361 millió forint.

A dokumentum szerint ha a Budapest Közlekedési Központ (BKK) július 8-áig nem köti meg a tervezői szerződést, akkor az uniós támogatási szerződésben biztosított, a fejlesztésre jelenleg rendelkezésre álló 635 millió forintos uniós támogatás is elvész.

A testület várhatóan tárgyalja a távhőrendelet módosításáról szóló javaslatot is. Az előterjesztés szerint a főváros területén működő távhőszolgáltatók a hőellátási módtól függetlenül kötelesek megfizetni a Főtáv Zrt.-nek az általános hődíjtarifát. Mint a javaslatban ismertetik, a távhőszolgálatás hőátalakítással és hőátalakítás nélkül valósulhat meg, a két tarifa azonban eltér egymástól.

Eddig az olcsóbb, teljesítményalapú tarifát kevesen vették igénybe. Néhány gazdasági társaság piacszerzési céllal, a hődíjban rejlő különbséget kihasználva igyekszik rávenni a közös képviseleteket saját üzemeltetésű hőközpont létesítésére. A Főtávnak csaknem 5 milliárd forinttal csökkenne a hődíjárbevétele, ha minden lakossági fogyasztó tarifát váltana, intézmények esetén pedig további 785 millió forint bevételkiesés keletkezne - olvasható a javaslat indoklásában.

A városligeti építési szabályzatról szóló javaslatban ismertetik: a kormány elkötelezte magát amellett, hogy Budapesten hat kiemelkedő jelentősegű kulturális intézmény számára új épületeket emel, a Liget Budapest fejlesztés részeként.

A képzőművészet, az építészet, a néprajz, a zene és a fotográfia múzeumainak elhelyezését tervezik a Városligetbe, a már ott működő múzeumok és egyéb közintézmények mellé, a közpark teljes rehabilitációjával együtt. A tervezetben kitérnek arra is, hogy a Városliget közlekedésére vonatkozó javaslatok elsősorban a terület környezeti állapotának javítását szolgálják. A Kós Károly sétány tervezett lezárása, az Állatkerti körúton a járműforgalom korlátozása jelentősen csökkenti a zajterhelést és a levegőszennyezést. A gépjárműforgalom korlátozása mellett a terv a közösségi közlekedés fejlesztését preferálja.

A testület elé kerülhet a szociális parcellák kialakításával kapcsolatos előterjesztés is. A Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben kijelölte a csepeli köztemető tartalék területét szociális parcellák létesítésére és a kialakításukra 150 millió forintot biztosított.

Az előkészületek során azonban több problémával is szembesültek, és az előterjesztés szerint január elsejéig a beruházás nem oldható meg jogszerűen, ezért új terület kijelölése szükséges. A javaslat szerint a decemberi határozatot hatályon kívül kell helyezni, és ki kell jelölni az Újköztemető területét szociális parcellák létesítésére. A beruházás várható költsége 189 millió forint.

A testület ezek mellett zárt ülésen tárgyalhat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének megválasztásáról, fővárosi kitüntető díjak adományozásáról, valamint a Főgáz részvényeinek értékesítésére vonatkozó javaslatról.

szociális temetkezés
Kapcsolódó cikkek