Közélet

Muszlim amerikaiak után kémkedett az NSA?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA és az FBI az amerikai muszlim közösség számos elismert tagját megfigyeli az Intercept portál beszámolója szerint.

Az FBI állítólag titokban nyomon követte számos amerikai muszlim tudós, akadémikus, ügyvéd és aktivista levelezéseit, pedig korábbi állításuk szerint csak terrorizmus gyanujával vádolt embereket figyeltek meg.

A megfigyelés során terroristák és külföldi hírügynökségek megfigyelésére kialakított programot használtak, amivel 2002 és 2008 között több mint 7485 e-mail címet figyeltek meg.

Az öt megfigyelt személy azt állítja, sosem vettek részt semmilyen bűncselekményben, kémkedésben, sem terroristaakcióban és felháborítónak tartják az ügyet.

A botrány kirobbanása óta 45 amerikai emberjogi szervezet fogott össze és írt levelet Barack Obama elnöknek, kritizálva az ország titkosszolgálatának módszereit.

A Nemzeti Hírszerzés igazgatója, James Clapper közleményében tagadott minden rágalmazást. Állítása szerint senkit sem figyelnek meg csupán vallása vagy etnikuma miatt, sem azért, mert bírálják a kormény intézkedéseit. Tagadta az internetes levelezések megfigyelését is. Ezzel egy időben az Igazságügyi Minisztérium kihangsúlyozta, hogy elektronikus levelezéseket csakis bírósági ítélet után lehet megfigyelni.

FBI NSA megfigyelés
Kapcsolódó cikkek