Közélet

Több ezer gyakornoki és ipari tanulót várnak Németországba

Csaknem 200 ezer gyakornoki és ipari tanulói helyre nem találnak jelentkezőt a német vállalkozások.

A Der Tagesspiegel című lap hétfői összeállítása szerint a 2014-2015-ös képzési év kezdete előtt alig néhány héttel még 194 ezer hely betöltetlen. Két évvel ezelőtt, július végén bő húszezerrel kevesebb, 176 ezer volt a betöltetlen képzési helyek száma.

A német cégek saját maguk képzik ki a jövőbeli munkavállalókat, az idén azonban 19 százalékuk egyetlen jelentkezőt sem talált a meghirdetett gyakornoki, ipari tanulói helyekre. Ez az arány 2006-ban még csak 4 százalék volt - mutatta ki a kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK).

A német társadalom elöregedése, "a demográfiai átalakulás miatt egyre kevesebb fiatalt tudunk bevonni a vállalkozásainkhoz" - mondta a berlini lapnak a családi vállalkozások szövetségének elnöke, Lutz Goebel.

A másik fő tényező a felsőoktatás vonzerejének növekedése. Ezt mutatja, hogy a középiskolákból kikerülők közül tavaly először többen jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, mint gyakorlati szakképzésre.

Gyors ütemben csökken a nagy fizikai megterhelést és különleges időbeosztást - például gyakori hajnali kelést - igényelő szakmák népszerűsége is. Így mostanában egyre többet hallani, hogy "ha buta vagy, menj el péknek" - idézte a Der Tagesspiegel egy berlini pékség vezetőjét.

A cégek különösen az ország keleti részén, az egykori NDK területén találnak nehezen jelentkezőket, a térségben 37 ezer gyakornoki és ipari tanulói helyre várnak még pályázatokat. Nem kivétel a főváros, Berlin sem, ahol az országos munkaügyi hivatal (BA) kimutatása szerint a meghirdetett 13 ezer hely fele betöltetlen.

Németország munka gyakornok
Kapcsolódó cikkek