Közélet

Az iraki hadsereg és az USA nagy csapást mért az Iszlám Államra

Iraki biztonsági erők és síita milíciák tagjai megtörték vasárnap az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ostromgyűrűjét a Bagdadtól 160 kilométerre északra lévő, többségében síita türkmének lakta Amerli körül, és bevonultak a városba - közölték iraki tisztségviselők.

Az iraki hadsereg szombaton indított támadást a szélsőségesek állásai ellen, a nyugati repülőgépek segélycsomagokat dobtak le Amerli lakosainak, az Egyesült Államok pedig légicsapásokat mért az IÁ infrastruktúrájára.

Kászim al-Muszavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg szóvivője közölte, a döntő hadművelet helyi idő szerint vasárnap hajnalban kezdődött, és egységeik röviddel dél után léptek a város területére. Hozzátette, a katonai akciónak vannak áldozatai, pontos számot azonban nem említett. Muszavi elmondta, a harcok még mindig tartanak, hogy "megtisztíthassák a szélsőségesektől a környékbeli falvakat is".

Az IÁ több mint két hónapja ostromolja Amerli városát, amelynek mintegy 15 ezer lakosa a menekülés helyett az ellenállást választotta a terroristákkal szemben.

csapás iszlám állam USA Irak
Kapcsolódó cikkek