Közélet

Mennyiért hasítottak az FTC stadionavatóján a Gripenek?

A honvédelmi miniszter szerint a Gripenek megjelenése az FTC stadionavatóján minden várakozást felülmúlóan hívta fel a figyelmet a honvédség légtérvédelmi képességére. Az nem derült ki, hiába kérdeztek rá, hogy mibe került a vadászgépek áthúzása.

А Gripenek megjelenése az új ferencvárosi stadionavatóhoz kapcsolódóan а várakozásokat felülmúlóan irányította а társadalom, а média és politikusok figyelmét а Magyar Honvédség XXI. századi légtérvédelmi képességére – közölte a parlament honlapján a honvédelmi miniszter. Hende Csaba szerint az eseményt megelőzően és azt követően is soha nem látott érdeklődés kísérte vadászgépeinket, ez pedig kivételes alkalmat biztosított а tárcának, hogy а szélesebb közvéleménynek is bemutassa ezt а modern, negyedik generációs technikát.

A tárcavezetőnél Demeter Márta érdeklődött írásban többek között arról, hogy az augusztus 10-i stadionavató mérkőzésen milyen költsége volt a Gripen vadászgépek áthúzásának. Az MSZP-s képviselő az iránt is érdeklődött, hogy a pilóták pontosan milyen kiképzési tárgykör szerinti repülést hajtottak végre? Demeter Márta szerint а Magyar Honvédség soha nem lehet politikai propaganda díszlete. Megkérdőjelezte azt is, hogy а mindössze pár másodperces Gripen áthúzás, amely az arénából а tetőszerkezet felépítése miatt szinte nem is volt látható, betöltötte-e azt а célját, hogy az esemény а Honvédség társadalmi támogatottságát és pozitív társadalmi megítélését is hivatott volt szolgálni.

Hende korábban azt hangoztatta, hogy mi sem természetesebb, mint az, hogy egy olyan jeles eseményen, mint annak az állami beruházásként megvalósuló új létesítménynek az avatóján, amely Magyarország egyik gazdag hagyományokkal rendelkező labdarúgó csapatának is otthont ad а Magyar Honvédség а nagyközönségnek is bemutathatja а Gripeneket. A tárcavezető írásbeli válaszában azt közölte, hogy a Gripen vadászgépek gyakorlatairól - а hosszabb távon, előre rögzített feladatokon és légtérrendészeti alkalmazásukon túl - eseti jelleggel а Honvédelmi Minisztérium vezetése és а Honvéd Vezérkar dönt, mérlegelve az állott esemény és а kiképzési felállatók jellegét. Hende hangoztatta, hogy az augusztus 10-ei esemény alatt а pilóták többek között légtér-biztosítási, irányítási, légi támogatási és ellenőrző berepülési gyakorlatokat hajtottak végre, amelyet július 16-án rendeltek el. А gyakorlatra vonatkozó egyéb információ а honvédelemről  és а Маgyаr Honvédségről, valamint а különleges jogrendben bevezethető intézkedésékről szóló törvény alapján nem nyilvános adatnak minősül.

stadionavató Demeter Márta vadászgép Ferencváros hende csaba MSZP áthúzés FTC honvédelmi miniszter Gripen Magyar Honvédség védelmi képesség negyedik generációs technika
Kapcsolódó cikkek