Közélet

Snowden: újabb három év Moszkvában

Már csak négy évet kell várnia Edward Snowdennek, és orosz állampolgárságért folyamodhat. Az orosz törvények szerint erre annak van joga, aki öt évet tölt el az országban. Ebből egy már lepergett Snowdennek, aki tavaly augusztus 1-én kapott ideiglenes menedékjogot.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori munkatársa, aki szigorúan titkos adatokat szivárogtatott ki, tavaly június 23-án érkezett Moszkvába. Néhány hetet a seremetyevói repülőtéren töltött el, amíg az orosz hatóság, Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyásával megadta az Egyesült Államokban hazaárulónak megbélyegzett férfi kérelmét az ideiglenes menekült státuszra.
Snowden ügyvédje, Anatolij Kucserena ma jelentette be, hogy az amerikai augusztus 1-i dátummal újabb három évre lakhatási engedély kapott Oroszország egész területére. Snowden Moszkvában él, s a The Guardian brit napilapnak adott interjúban megerősítette, hogy nem áll szándékában másik városba költözni. Az orosz fővárosban dolgozik, orosz a barátnője, és lelkesen tanulja a nyelvet. Ezzel nem is állhat rosszul, hiszen mint közölte: szereti a klasszikusokat, hamarosan eredetiben fogja olvasni Dosztojevszkijtől A Karamazov testvéreket.

Úgy tűnik, a 31 éves amerikai állampolgár beletörődött sorsába, hiszen néhány hónapja még szóba került, hogy elhagyja Oroszországot, ám most véglegesen itt akar berendezkedni. Igyekszik minden alkalommal visszautasítani a vádakat, hogy kapcsolatban állna az orosz titkosszolgálattal, mint fogalmazott: ha az amerikai kormánynak bizonyítéka lenne erre, azonnal a The New York Times címoldalán hoznák le a hírt.

Snowden közölte: teljesen hétköznapi életet akar élni, esze ágában sincs megváltoztatni a külsejét, Moszkvában egyébként is csupán szűk környezete tudja, hogy valójában mivel foglalkozott korábban.

Oroszország Snowden
Kapcsolódó cikkek