Közélet

Ezren laknak egy negyvenágyas panzióban, akár szavazhatnak is

Nagyjából ezren jelentkeztek be állandó lakosként másfél év alatt egy negyvenágyas soroksári panzióba, többségük román állampolgár - írta a Népszabadság. Bár meglehet, hogy nem ez vezérelte őket, mind szavazhatnak az önkormányzati választáson. A jegyző és a járási hivatal szerint nincs mit tenni, a bevándorlási hivatal ellenben vizsgálatot indított.

A Nagykőrösi úti panzióban tavaly 391-en, idén az első fél évben 334-en létesítettek állandó lakóhelyet a lap szerint. Nyár közepén a szállásra 711 román, 89 szlovák és 75 magyar állampolgár volt bejelentve, azóta még százhúsz ember állandó lakóhelye. További 171 honosított – romániai lakóhelyű – magyar állampolgár tartózkodási helyet létesített ott. A bejelentkezettek 18 és 60 év közöttiek.

Foglalkozott az üggyel a helyi választási bizottság is, miután egy delegált a jegyzőhöz fordult. Soroksáron alig laknak többen húszezernél, vagyis ennyi ott élő akár el is döntheti a választást. Az ülésén a jegyző úgy érvelt a Népszabadság szerint, hogy ha a szállásadó hozzájárul a lakóhely létesítéséhez, akkor a bejelentkezést a jogszabályok lehetővé teszik. A bizottság elnöke ezt azzal egészítette ki: a lakóhelyek létesítése „nem alkalomszerű, hanem hosszabb ideje tartó folyamat", ezért nem függ össze a választások tisztaságával. „Milyen jogszabályt sértettek meg?" – kérdezte a jegyzőkönyv szerint.

 

panzió választás lakás
Kapcsolódó cikkek