Közélet

A kétharmadról szól a háború: Simicska az első, aki veszélyt jelent Orbánra

Simicska Lajos nem csak a mandátumért küzdene Veszprémben, ha elindul, Török Gábor viszont ki akart maradni a háborúból. A kétharmad sorsáról is döntenek, de lélektani szempontból lesz igazán fontos az eredmény. Navracsics Tibor helyi jelöltet akar.

Idén már három választás is volt, a legfontosabb szavazás mégis jövőre lesz Veszprémben. Február 22-én, a parlamenti kétharmad sorsát is eldöntheti Navracsics Tibor egykori körzete, de nemcsak ezért lesz figyelemreméltó, ami a következő hónapokban történni fog.

A héten a politikai közbeszédben minden Veszprémről szólt, úgy, hogy közben Veszprémről egy szó sem esett. A megye 1. számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert az áprilisban mandátumot szerző Navracsics Tibort uniós biztossá nevezték ki, aki így összeférhetetlenség miatt lemondott országgyűlési mandátumáról.

A veszprémi választás tétje pedig azzal nőtt meg, hogy Budapest 11-es számú - Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő - országgyűlési egyéni választókerületében az ellenzék meg tudta tartani a Kiss Péter halálával elveszett képviselői helyét. Ez pedig azt jelenti, hogy Veszprémben nyerni kell a Fidesznek ahhoz, hogy megmaradjon a parlamentben a kétharmados többségük. De még csak nem is ezért kezdett a politikai élet legtöbb szereplője erről a körzetről beszélni. Előbb Török Gábor, ismert politikai elemző futtatta meg a gondolatot a közösségi oldalán, hogy elindulna. Másnap aztán visszakozott is, mert a Közgép szóvivője megerősítette: a cég tulajdonosa, Simicska Lajos fontolóra veszi, hogy elindul a fontos időközi választáson.

Mire kell a kétharmad?

Az áprilisi választás után a kormányt alakító Fidesz-KDNP pártszövetség a 199 mandátumból 133-at tudhatott magáénak, ez éppen az összes képviselő kétharmadát jelentette. Jelenleg 198 képviselőből 132 képviselője van a kormánykoalíciónak.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója elemzésében azt vezette le, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az úgynevezett sarkalatos törvények módosításához elég a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmada. Az Alaptörvény módosításához, egyes közjogi tisztségviselők megválasztásához kell az összes országgyűlési képviselő kétharmadának támogatása. Ilyen választás azonban csak egy lesz a közeljövőben. Jövő februárban Paczolay Péter alkotmánybíró utódját választják majd meg. A többi fontos posztot, 2010 óta, már 9-12 évre eldöntötte a Fidesz. A személyi ügyekben egyébként is titkos a szavazás, tehát elég lehetne diszkréten megnyerni valakit az ellenzékiek közül.

Az elemzők éppen ezért mondják, hogy nem gyakorlati, sokkal inkább szimbolikus és lélektani jelentőséggel bír majd a február 22-i eredmény. A Fidesznek - a zuhanó népszerűsége miatt is - nagyon fontos, hogy azt üzenhesse majd az embereknek: sikerült megtartani a kétharmadot. Ahogy az ellenzéknek is ugyanilyen fontos, hogy ebben a helyzetben azt mondhassák, sikerült lebontaniuk a kétharmadot, erre ugyanis sokáig építhetik a kommunikációjukat.

Mit tud Simicska Lajos, amit más nem?

Azt, hogy Simicska Lajos esetleges indulásának híre miért lehet akkor is az elmúlt évtized politikai történése, ha a végén mégsem indul el, Török Gábor legújabb, szombati blogbejegyzéséből kiderül. Az elemző szerint azért, mert "2010 óta Simicska Lajos az első magyar ember, aki valóban veszélyt jelent Orbán Viktor hatalmára. Nem azért, amit mondott, nem azért, mert igazán jó esélye lenne Veszprémben nyerni. Hanem azért, amire - ha tényleg akarja - képes lehet.

Török Gábor szerint Simicska Lajos bejelentése nem hadüzenet. A háború már régóta zajlik, korlátozott csatatereken. Simicska Lajos most csak annyit tett, hogy a nyilvánosságnak megmutatta: a – döntően láthatatlan - háború nem kamu, hanem valóság. S világossá tette: nem áll távol tőle annak lehetősége sem, hogy a harcot kiterjessze a politikai mezőre is.

Török Gábor kitér arra is, Simicska Lajos személye nem azért érdekes, mert sok pénze és gazdasági befolyása van. „Neki nem csupán a politikára költhető forrásai jelentősek, hanem azok a politikai eszközei is, amelyekkel rendelkezik. Alapvetően két téren: a személyi hatalom és a valóságmagyarázat terén. Egy átlagos milliárdosnak kiváló kapcsolatai vannak a politikai elittel. Simicska Lajos azonban nem egyszerűen jól ismer politikusokat, hanem a kormányzó párton belül az elmúlt évtizedekben alkalma volt olyan lojalitási viszonyokat kialakítani, amelyekkel komoly politikai manőverekbe kezdhet. Nem csupán ilyen-olyan módon segítette a párt kampányait, de két évtizeden keresztül működtetett, irányított egy rendszert: a Fidesz gazdasági hátországát. A szava a kormányzó párton belül többek számára nem szimpla kérés, hanem sokkal-sokkal több ennél. S ha ez nem lenne elég, kezében van egy olyan csodafegyver, amelyet eddig – vitathatatlanul sikeresen - a Fidesz céljaira használt: a kormánypárti média. Tévével, rádióval, napilappal: ő az, aki a jobboldali táborhoz bármilyen üzenetet el tud juttatni. Nála van a reflektor: oda irányítja, ahová szeretné, s olyannak mutat meg bárkit, amilyennek szeretné. Mindez minőségileg új helyzet: olyan, amilyenre még nem volt példa a magyar politikában." – írja blogján Török Gábor.

Helyi vagy országos jelölt lehet befutó?

Az, hogy Simicska Lajos valóban elindul-e a választáson, egyelőre nem tudni. Mint ahogy az sem, melyik párt, kit indíthat a körzetben. A helyi viszonyokat jól ismerő források szerint a helybeliek egyelőre csak a fejüket kapkodják, de a hangulatot érthetően felrázták a héten történt események. És ha ezek, elég kiábrándítóan, arról is szólnak, hogy a politika csak eszköz és nem a választók érdekében használatos eszköz, akkor is emeli majd a részvételi szándékot - mondják az elemzők. Ha Simicska, vagy valaki az ő támogatásával elindul, az annyira megoszthatja a szavazatokat a Fidesz és közöttük, hogy akár egy ellenzéki jelölt is befutó lehet. Elemzők szerint a kialakult helyzetben, nehéz lenne már olyan ismert és köztiszteletben álló civil helyi jelöltet találni, aki elvállalná a feladatot és eséllyel indulna mondjuk a nagyágyúk között. Éppen ezért sokan valószínűsítik, hogy Mesterházy Attilát bedobhatja az MSZP. A Jobbik önálló jelöltről gondolkozik. A Közfelháborodás napjának veszprémi szónoka, az exfideszes Kész Zoltán pedig már be is jelentette a Facebookon, hogy elindul a február 22-i időközi választáson. Az egykori fideszes független jelölt lesz, de a Jobbik kivételével, elfogadja az ellenzéki pártok támogatását.

A térség eddigi képviselője, Navracsics Tibor, uniós biztos pénteken ugyanakkor azt mondta: csak helyi jelöltet tud támogatni. Azt mondta: ”nem akarok álszent lenni. Egy országgyűlési képviselőválasztásnál fontos a pártpolitikai hovatartozás a választók számára is, hiszen orientáló pont, de mint a térség országgyűlési képviselője vagy volt országgyűlési képviselője mondhatom, hogy csak az lehet ott képviselő és csak az bírhatja az én támogatásomat, aki ott él, aki ismeri az ott élőket, ismeri az ott élők gondjait".

Korábban azt beszélték Veszprémben, hogy a 33 éves Ovádi Pétert, Navracsics Tibor titkárát indítja majd a Fidesz. Ovádi műszaki informatikus, 2005-től vezeti a helyi Fidelitas-szervezetet, és 2010 óta dolgozik Navracsiccsal. Felmerült még a helyi születésű Mikola István és Ókovács Szilveszter neve is, de hogy belőlük, vagy másból lesz jelölt, az kérdés. De, a legfontosabb kérdés egyelőre mégiscsak az: mit akar és beszáll-e a veszprémi választásba Simicska Lajos?

Tóbiás József: senki ne játszadozzon a választókkal

Lesz önálló baloldali jelölt Veszprémben. Folynak az egyeztetések a választókerületben, nem csupán a demokratikus ellenzéki pártok, hanem a civil szervezetek között is. Azt vállaltam, hogy legkésőbb december 15-éig döntést hozunk. Ami a jobboldalon történik, mert Simicska mégiscsak oda kötődik, az paródia. Ennél azért komolyabban kellene venni egy választást. Ha valaki el akar indulni, döntse el, de öncélúan ne játszadozzon a választókkal. Annál is inkább, mert a veszprémi választásnak óriási a jelentősége, s nem csupán azért, mert lebontható a kétharmad, hanem azért is, mert az utóbbi másfél hónapban nagyot fordult a világ. A közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy a társadalmi elégedetlenség egyre erősebb. (MTI)


-->

Simicska Lajos Veszprém simicska Orbán Viktor Török Gábor váasztás Navracsics kétharmad
Kapcsolódó cikkek