Közélet

Kiszállították a tankönyveket, mégis feketelistára kerültek

Még mintegy 2000 tankönyv nem érkezett meg az iskolákba a Kello adatai alapján. Az evangélikus Luther Kiadóval jogértelmezési vitájuk van, a kiadó szerint kiszállították a tankönyveket, mégis feketelistán szerepeltetik őket.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója és a Hit Gyülekezetéhez tartozó Patmos Records nem teljesítette még 100 százalékban a tankönyvellátási kötelezettségét a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) honlapjának adatai szerint. Ezenkívül még hat olyan kiadót tüntettek fel még tegnap is a listán, amelyek részben nem teljesítették a beszállítási kötelezettségüket a 2014/15-ös tanévben.

Ezek a kiadók a Tankönyvkiadó Kft., a Grimm Kiadó, a Műszaki Könyvkiadó Kft., az Imosoft Kft., a Maxim Könyvkiadó Kft. és a School Bt.

„A Luther Kiadó valóban nem szállított tankönyveket a Kellónak, mivel a tankönyvellátás rendjéről szóló miniszteri rendelet a hittanoktatáshoz szükséges tankönyvek terjesztését az egyházakra bízza” – nyilatkozta Kendeh K. Péter. A kiadóvezető szerint a jogszabály alapján a bevett egyházak által alkalmazott tankönyveket a hit- és erkölcstanoktatáshoz az iskola összesítve küldi meg a Kellónak. Az állami tankönyvellátó az összesítés után az adatokat megküldi az érintett egyháznak, aki gondoskodik a tankönyvek beszerzéséről az azok iskolába juttatásáról a tanévkezdésre. Kendeh K. Péter hangsúlyozta, hogy ezek alapján a kiadójuk nem a Kellón keresztül, hanem hitoktatókon keresztül az iskolákba jutatták el a tankönyveket. Ezt még augusztusban jelezték a Kellónak, de megdöbbenésükre feketelistára kerültek.

Egy szeptemberi egyeztetés során megállapították, hogy a rendelet nem egyértelmű, ezért a Luther Kiadó a rendelésállományt eljutatta a Kellónak, hogy szükség esetén pótolják a még hiányzó tankönyveket. „A Kellónál lévő rendelésállomány és a Luther Kiadó teljesítéseiről szóló kimutatás egyeztetése a mai napig nem fejeződött be, miközben az evangélikus hittankönyvek augusztus vége, szeptember eleje óta minden iskolában, minden érintett tanulónál ott vannak” – hangoztatta a kiadó igazgatója. A héten állítólag egyeztetnek a felek. A másik érintett kiadó, a Patmos Records nem kívánt nyilatkozni.

„Jelenleg már a pótrendelések kiszállításánál tartunk, így a honlapon szereplő kiadók azok, akik a pótrendeléshez nem szállítottak be minden szükséges könyvet. Mai állapot szerint összesen 1998 darab könyvről van szó” – közölte a Kello. A tankönyvellátó a jogszabályról azt írta, hogy a hit-és erkölcstan tankönyvekre leadott iskolai rendelések egy részét egy rendelet értelmében az egyházak részére küldték ki adatszolgáltatás céljából. A rendelések másik részét az egyházi kiadóktól közvetlenül és kérte, hogy szállítsák be a könyveket. A Kello szerint a Luther Kiadó azokat a könyveket nem szállította be, amelyek az iskolai könyvtárak részére lettek megrendelve, tehát a rendelet értelmezéséből fakadó hiba történt.

A Kello szerint a még mintegy 2000 tankönyv késedelmes szállításának az oka az, hogy ezek a kiadványok még raktáraikba sem érkeztek be, az elmaradásokat a rendelkezésre álló készletből teljesítik. Jelenleg a beszállításokat várják, az érintett iskolákkal folyamatosan egyeztetnek. Amennyiben a Kello a kiadótól azt a jelzést kapja, hogy adott tankönyvből már nem gyárt és nem fog beszállítani, akkor ez ügyben is egyeztetnek az intézményekkel, hogy a hiányzó tankönyvek milyen egyéb kiadványokkal pótolhatók. Ezt követően azokat sürgősséggel kiszállítják. A könyvek közt felmerülő árkülönbséget pedig visszafizetjük az érintetteknek.

Nem tudni, mibe került a Posta részvétele

Egyelőre nincsenek végleges adataink arról, hogy mennyibe került a Magyar Posta részvétele a tankönyvellátásban, ugyanis a pótrendelések, illetve visszáruzások jelenleg is folyamatban vannak – jelezte la Kello. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek külön a tankönyvek kiszállítására nincs keretszerződése a Magyar Postával, mert számos más kiadványt is a Magyar Postán keresztül terjeszt. Korábban egyes logisztikai szakértők azt nyilatkozták, hogy a mintegy 1,2 millió tanulónak kiszállított 12 millió tankönyv szállítási költsége akár 500 és 1 milliárd forint közötti összeg is lehetett, volt aki akár 1,5 milliárdosra is becsülte ezt a költséget.

iskola tankönyv Kello
Kapcsolódó cikkek