Közélet

Szívesebben jönnek Magyarországra a külföldi diákok

Nőtt Magyarország népszerűsége az elmúlt három évben a külföldi cserediákok körében - közölte a nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó nonprofit szervezet, a Magyarországon 1990 óta működő American Field Service (AFS).

Az összegzés szerint a magyar diákok évente mintegy 25 országba utaznak az AFS szervezésében. A célországok között továbbra is vezet az Amerikai Egyesült Államok, emellett sokan választják Németországot, Franciaországot és Olaszországot. Spanyol nyelvterületre - elsősorban Latin-Amerikába - is sokan utaznak, s a skandináv országok, illetve az egzotikus célországok, így a Dominikai Köztársaság vagy Costa Rica iránt is megnőtt a kereslet az elmúlt években. Magyarország elsősorban a thaiok, a törökök, a japánok, az olaszok és a németek körében népszerű célország, az idén 17 országból több mint 100 diákot fogadtak a program keretében.

Egy tavaly decemberi felmérés szerint a világ ötven országa közül Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni, és a csereprogramok megszervezésében az AFS hazai szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt. A felmérésben cserediákok, fogadó és küldő családok, illetve a diákokat fogadó iskolák értékelték az egyes országok helyi AFS szervezeteinek általános teljesítményét, s a rangsorban 50 ország közül Magyarország végzett az élen. Ennek is köszönhetően Magyarország az AFS több mint ötven partnerországa közül, azon, mindössze hat ország között van, amelyek esetében az elmúlt 3 évben a kiutazási és a fogadási programszámok folyamatosan növekedtek - olvasható az összegzésben.

oktatás cserediák
Kapcsolódó cikkek