Közélet

Gorbacsov szerint háború lehet

Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett csütörtökön a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov.

"Másról sem hallunk, csak Amerika és az Oroszország elleni szankcióiról. Teljesen elvesztették volna a fejüket?" – tette fel a kérdést Gorbacsov az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva. "Amerika eltévedt a dzsungel sűrűjében, és magával ránt bennünket is" – tette hozzá a peresztrojka atyja.

"Mondjuk ki őszintén, (Amerika) máris újabb hidegháborúba rántott bennünket azzal, hogy nyíltan meg akarja valósítani az általános diadalra vonatkozó eszméjét" – hangsúlyozta a 83 éves volt vezető.

"Hova jutunk ezzel mindnyájan? A hidegháború már nyíltan folyik. Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a hidegháborúból nem lesz valóságos háború. Félek, hogy az amerikaiak ezt is megkockáztatják" – szögezte le a volt szovjet elnök. Gorbacsov vészterhes nyilatkozatainak hátterében az ukrán válság és az orosz-amerikai viszonynak a Szovjetunió 1991-es bukása óta nem tapasztalt rosszabbodása áll.

A dél-ukrajnai Krím félsziget orosz bekebelezése és a tavaly április óta több mint 5000 emberéletet követelő kelet-ukrajnai konfliktus után Washington és Brüsszel több alkalommal is hozott gazdasági büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. Washington szerdán újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen, ha Moszkva nem hagy fel a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával.

Az EU külügyminiszterei csütörtökön tanácskoznak Brüsszelben, hogy megvitassák az Oroszországgal szemben követendő magatartást a kelet-ukrajnai erőszak fokozódása és a Mariupol kikötőváros elleni szombati, 30 halálos áldozattal járó rakétatámadás után.

A szovjet rendszer demokratizálási kísérletébe belebukott volt SZKP-főtitkár már korábban is figyelmeztetett egy európai háború veszélyére, legutóbb a Der Spiegel című német hetilapnak adott január eleji interjújában.

Kapcsolódó cikkek