Közélet

Szijjártó: az USA ismerje el a magyar kormány korrupcióellenes lépéseit

Szijjártó Péter szerint Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által a korrupcióval kapcsolatban tett intézkedéseket.

A magyar külügyminiszter olajágat nyújtott az Egyesült Államoknak, közölve, hogy országa kész megerősíteni azokat a hidakat, amelyek annak nyomán gyengültek meg az utóbbi időben, hogy Washington korrupcióval kapcsolatos, Budapest által visszautasított állításokat tett - írta európai kiadásának internetes változatában ismertetett, Szijjártó Péterrel készített interjújában a The Wall Street Journal (WSJ) című, vezető amerikai politikai-üzleti napilap.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az interjúban azon reményének adott hangot, hogy át lehet hidalni az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatos nézeteltéréseket a két NATO-szövetséges között. "A jelenlegi helyzetben, amikor katonai konfliktus zajlik egy szomszédos országban, a szövetségeseinkkel való együttműködés még nagyobb jelentőségre tesz szert. Reméljük, hogy barátunk, az Egyesült Államok jelét fogja mutatni annak, hogy ez a helyzet lezárható" - idézte a WSJ Szijjártót.

A kitiltási üggyel kapcsolatban megfogalmazott korrupciós állításokat illetően a magyar miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékokkal kell előállnia. Szerinte Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által a korrupcióval kapcsolatban tett intézkedéseket.

Szijjártó Péter aggodalmának adott hangot Sarah Sewall amerikai külügyi államtitkár azon decemberi kijelentési miatt, miszerint az amerikai nagykövetségek két tucat közép-, illetve kelet-európai országban akcióterveket készítenek a fogadó országukban a korrupcióellenes reformok támogatására. A magyar miniszter szerint ez a kijelentés megközelíti a magyar belügyekbe való beavatkozást.

"Ha valaki akciótervet hirdet egy másik ország vonatkozásában, az csak akkor fogadható el, ha velünk összehangolják" - mondta.

Szijjártó elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a demokratikus értékek terjesztése mellett, de hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb demokratikus érték a szuverenitás.

"A magyar nép egyértelmű döntést hozott 2010-ben és 2014-ben is, amit tiszteletben kell tartani" - tette hozzá.

USA Szijjártó Péter korrupció
Kapcsolódó cikkek