Közélet

EU-USA egyezség: gyarmatosítás vagy munkahelyek tízezrei?

Egyetlen napirendi pontja van csak a mai parlamenti ülésnek: az EU és USA közti szabadkereskedelmi egyezségről tartanak vitanapot.

A kormánypártok nem akarták, hogy vitanap szóljon a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerségről (TTIP), de az LMP javaslatát támogatta az MSZP és a Jobbik is, így ma közel hat órában vitázhatnak a képviselők arról, hogy mit hozna Magyarország számára az EU és az USA egyezsége.

A magyar uniós biztos, Navracsics Tibor Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztossal együtt arról írt a Világgazdaságban megjelent cikkében: ha körültekintően járunk el, akkor a TTIP Európa minden polgára számára előnyös lesz. A vállalkozások, főként a kisvállalkozások számára mindenképpen kedvező lesz, de az egyszerű polgárok is ugyanennyit profitálhatunk majd belőle: otthon, a munkahelyen, fogyasztóként, illetve egy gyorsan változó világ európai polgáraiként.

Lapunkban írt ugyanebben a témában Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is. Szerinte a TTIP 20-30 ezer új munkahelyet hozhat létre Magyarországon, az egyezségből pedig nem csak a nagyvállalatok profitálhatnak.

Szijjártó: versenyben Ázsiával

A értéke és volumene drasztikusan megugrik, ezzel párhuzamosan egy komoly földrajzi átrendeződést is megfigyelhetünk - mondta a vitanap első felszólalójaként Szijjártó Péter. Ma számtalan integrációs egyezség fut versenyt az idővel - emelte ki, elsősorban a csendes-óceáni integrációról folytatott tárgyalásokat említve. Annak a lezárása nagyban befolyásolhatja az itteni tárgyalások alakulását. De ugyanígy említhető Kína tárgyalási kísérlete a Csendes-Óceán térségével, amely, ha létrejönne, a világ népességének nagyjából 40 százalékát fogná magába.

Szijjártó szerint logikus lehet az Eurázsiai Gazdasági Unió is. Ez mintegy 2450 milliárd dollárnyi GDP-t fogna egybe, ezért fontos szerinte a jelentősége - ennél többet nem beszélt az elsősorban Oroszország terjeszkedését segítő unióról.

Az EU és az USA közti megállapodás, a TTIP nagy lökést adna Európának és az Egyesült Államoknak is - véli a miniszter. A kiinduló vámokra megtette a két fél az ajánlatokat, az USA ajánlatai azonban elmaradnak az EU-étól - mondta a miniszter. A piacnyitási egyezségek csak akkor folytatódhatnak, ha az USA kész az EU-éhoz hasonló vámajánlatot adni. A szolgáltatás-kereskedelem területén az USA kevesellte az EU ajánlotta szintjét. A közbeszerzések szintjén nem sikerült a megegyezés közelébe sem jutni, így 2014 közepére megtorpantak a tárgyalások. Igaz, ebbe beleszólt a nagypolitika is: az USA-ban kongresszusi választások voltak, az EU-ban pedig az új Európai Bizottság felállítása vett el időt. A tárgyalások most lassan zajlanak, de ezt Szijjártó szerint nem kell dramatizálni, mert a technikai előkészítés időigényes.

A legújabb tárgyalásokon a mezőgazdaság került szóba, ezen a GMO-mentesség és az új technológiák alkalmazása volt a legnagyobb vitás kérdés - folytatta Szijjártó. Leszögezte: a magyar kormány nem támogatja a génmódosított élelmiszereket, ezt az alkotmány is tiltja. Az EU sok más országa szintén óvatos e tekintetben, a tárgyalás előkészítésénél pedig egyértelművé tették, hogy a megállapodás e téren nem írhatja át az országos szabályozásokat. Szintén vitatott kérdés a beruházásvédelmi fejezet.

A magyar egy nyitott gazdaság, minden olyan megállapodás, ami lebontja a korlátokat, jó lehet számunkra - véli a miniszter. Szerinte a magyar termékek és szolgáltatások megállják a helyüket egy tisztességes versenyre épülő szabad piacon.

Navracsics: 20-30 ezer új magyar munkahely jöhet létre

A mai volt az első alkalom, amikor a magyar parlamentben felszólalt az Európai Bizottság egy tagja: Navracsics Tibor beszélt uniós biztosként a megállapodásról. Szerinte az aggodalmak többsége arról szól: megtörténhet-e az, hogy az Európai Bizottság egy olyan saját alkut köt az USA-val, amely kiszolgáltatja az EU-t az Egyesült Államoknak?

Navracsics szerint nincs miért félni. Leginkább azért nem, mert az Európai Tanács határozta meg az Európai Bizottság tárgyalási mandátumát, a tagállamokkal szembeállva nem tudna az EB semmilyen álláspontot sem képviselni.

Az uniós biztos úgy véli: az EU tagállamai jól járhatnak a megállapodással. A magyar-amerikai kereskedelmi viszonyokban például középtávon 15-20 százalékos bővülést hozhat a TTIP, a GDP-nk 0,2-0,3 százalékkal nőhet, ami 20-30 ezer új munkahelyet is jelenthet.

Vitás kérdések persze így is vannak. Ilyen például az élelmiszer-biztonság és az állategészségügy, de a kultúra kérdése is fontos. Ez utóbbi szempontjából jelentős, hogy a kulturális örökség nem lesz az egyezkedések tárgya, "nem szolgáltatjuk ki a szabadkereskedelemnek a kultúrát". A választott bírósági eljárások kapcsán is lehetnek még viták, az Európai Bizottság azonban különös figyelmet szentel a megállapodás erről szóló rendelkezéseiről - ígérte Navracsics.

Fidesz: nem vallásháború kell

Németh Zsolt, a Fidesz vezérszónoka szerint két szélsőséges álláspont ütközik: vannak, akik szerint mindenre megoldást hozhat a TTIP, és vannak, akik szerint ezt azonnal a történelem süllyesztőjébe kell tenni. "Igen, látom, hogy ez a szekta jelen van itt is, ők az ördögűzők" - mondta, amikor ezért a kijelentéséért megtapsolta a Jobbik és az LMP.

A Fidesz jogértelmezése szerint a TTIP nem születhet meg a nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül - mondta. A legfontosabb szerinte a szabályozások harmonizációja, a magyar külpolitika legfőbb célja ezért az, hogy az EU és az USA közt kinyissuk az ablakot, de legyen rajta szúnyogháló is. A drága időnket ne arra pazaroljuk, hogy szeretnünk kell-e a TTIP-et, hanem arra, hogy hogyan tudjuk azt a magyar nemzet javára fordítani - mondta.

MSZP: a kormány nem játszott nyílt kártyákkal

AZ MSZP-s Tóth Bertalan egy EU-s vizsgálatot idézett: több tízezer új munkahely jöhet létre. A kritikák három pont körül jelentkeznek - mondta. A tárgyalások nem nyilvánosak, emiatt nagy a bizonytalanság a tervezet megítélésénél. A magyar kormány sem játszott nyílt kártyákkal - tette hozzá. Egy fél évvel ezelőtti tanulmánysorozatot épp Navracsics Tibor titkosított, még külügyminiszterként.

Ezután a magyar korrupciós veszélyekről beszélt: mint mondta, a kérdés az, hogy létezik-e még szabad gazdaság Magyarországon. Azt sem látja világosnak, hogy felkészíti-e a kormány Magyarországot a TTIP-re, vagy csak a kormányközeli vállalkozók járnak jól.

KDNP: trójai faló

A KDNP-s Vejkey Imre szerint minden intézet növekedést várt a TTIP-től annak ellenére, hogy érdemben hatáselemzést végezni még nem lehetett. A legnagyobb magyar kitörési előnyök a közútijármű-gyártásban és az IT-szektorban jelentkeznének, ám nagyobb versenyre is kell számítani - mondta. Az a kérdés viszont szerinte továbbra is nyitott maradt, hogy nem trójai falóról van-e szó. Beperelhetik-e például Magyarországot cégek a kormány lépései miatt, alá kell-e vetni ilyen esetben magunkat amerikai választottbíróság döntésének?

Jobbik: a gyarmatosítás teljes foka

Gyöngyösi Márton, a Jobbik vezérszónoka szerint "nem csak gazdasági, kereskedelmi együttműködésről beszélünk, hanem egy egyeztetett, globális hatalmi fellépésről, ami Magyarország esetében a gyarmatosításunknak, a kiszolgáltatottságunknak az utolsó, teljes fokát jelenti". Mint mondta, a TTIP-vel előfordulhat az is, hogy például egy GMO-cég "profitorientált választottbíróság" előtt bepereli Magyarországot. Ez a megállapítása egyébként egyik szempontból sem igaz: egyrészt a GMO-ról nem rendelkezhetnek az egyezségben, másrészt választottbíróság elé csak akkor kerülhet egy ügy, ha a cég és a kormány a szerződésében így rendelkezdett, márpedig a magyar kormány ilyen megállapodást nem kötött. Gyöngyösi szerint - és ebben csatlakozott hozzá a párt másik vezérszónoka, Balczó Zoltán is - a TTIP az USA érdekeit képviselné. Az EU saját érdekeit még közvetlen szomszédságában, Ukrajnában sem tudja képviselni - mondta Gyöngyösi, akit egyébként kitiltottak Ukrajnából, mert az illegitim donyecki választásra ment Oroszországon át megfigyelőnek. Balczó Zoltán is hosszasan beszélt a GMO-veszélyről - miközben a GMO ügye változatlanul nemzeti hatáskörben fog maradni, akármi is történik a tárgyalásokon.

LMP: a bolygó pusztulása jöhet

Schiffer András az LMP vezérszónokaként azzal kezdte: "a szabadkereskedelem kiterjesztése a glóbuszon bizonyítottan a kizsákmányolás kiterjesztésével jár és a bolygó pusztulását okozza". A tét az, hogy áruvá válik-e minden - mondta. A TTIP egy olyan szerződés, amely a kormányok helyébe multikat ültet, leépíti a munkavállalók jogait, egy lassított puccs. Veszélyezteti a Kárpát-medence megmaradását, mert így az aranybányacégek szabad kezet kapnak arra, hogy ciánnal árasszák el a Tiszát - fogalmazott.

A függetlenek közül Szelényi Zsuzsanna arról beszélt: sok hamis, egymásnak is ellentmondó érv hangzott el korábban. Az LMP és a Jobbik multik hatalomátvételéről retteg, konspirációs teóriákban nincsen hiány - mondta. Pedig egy alapvetően fontos és előremutató egyezségről van szó, amely lehetővé teszi, hogy Európa végre kitörjön a válságból.

A vitában felszólalhattak a magyar EP-képviselők is. A szocialista Ujhelyi István azzal kezdte: nem tudja még, hogy miképp fog szavazni, de abban egyetért a fideszes vezérszónokkal, hogy szinte hitvita folyik. Azonban egyes fideszes politikusok szinte naponta nyilatkoznak mást - fogalmazott. A néppárti Pelczné Gáll Ildikó pedig azt mondta: nem kell hátsó érdekeket keresni, mindkét fél jól járhat a megállapodással. Felelősen akkor cselekszünk, ha nem vonulunk ki, hanem a magunk javára fordítjuk a tárgyalást - fordult a jobbikosokhoz.

Kormányzati ráolvasás, mint foglalkoztatáspolitika címmel tartotta meg a nap első napirend előtti felszólalását az LMP-s Szél Bernadett - a képviselő a szerinte rossz foglalkoztatási adatokról beszélt. A KDNP-ből Rétvári Bence szólalt fel napirend előtt, ő arról beszélt, hogy megvédenék az időseket a termékbemutatós csalásoktól.

Az MSZP-s Tóth Bertalan már napirend előtt is a TTIP-ről beszélt: szerinte egy ilyen megállapodás akkor jó, ha Magyarország gazdasága erős, ám most nem így állunk, a kormány pedig titkolózik a részletekkel kapcsolatban.

A Jobbikból Novák Előd azt választotta témájának: hiába írták meg, hogy a Fidesz állítólag törvénytelen eszközöket is felhasznált a választók regisztrálásához, ennek nem lett következménye. Végül Gulyás Gergely (Fidesz) zárta a napirend előtti kört, a gazdasági eredményeket dicsérve. Ő is megemlítette Veszprémet: “megértjük, ha egy nem országos választási siker, amelyet egy sok tekintetben jobbikos nézeteket valló képviselő nyer baloldali támogatással, nagy örömet vált ki az elmúlt kilenc évben a vereségekhez szokott ellenzékben” - mondta.

Az MSZP-s Tóth Bertalan már napirend előtt is a TTIP-ről beszélt: szerinte egy ilyen megállapodás akkor jó, ha Magyarország gazdasága erős, ám most nem így állunk, a kormány pedig titkolózik a részletekkel kapcsolatban.

A Jobbikból Novák Előd azt választotta témájának: hiába írták meg, hogy a Fidesz állítólag törvénytelen eszközöket is felhasznált a választók regisztrálásához, ennek nem lett következménye. Végül Gulyás Gergely (Fidesz) zárta a napirend előtti kört, a gazdasági eredményeket dicsérve. Ő is megemlítette Veszprémet: “megértjük, ha egy nem országos választási siker, amelyet egy sok tekintetben jobbikos nézeteket valló képviselő nyer baloldali támogatással, nagy örömet vált ki az elmúlt kilenc évben a vereségekhez szokott ellenzékben” - mondta. -->

szabadkereskedelem TTIP USA Navracsics Tibor Szijjártó Péter EU Parlament
Kapcsolódó cikkek