Közélet

Végre kiderülhet, hogy akarják-e az emberek a vasárnapi zárva tartást

A kormány nem kérdezte meg az embereket, hogy támogatják-e a vasárnapi zárva tartást, és semmi esélye annak, hogy március közepéig népszavazást írjanak ki. Egy állampolgár úgy döntött, hogy a kérdésről reprezentatív felmérést készít a három legnagyobb közvélemény-kutatóval, melynek költségeit közösségi finanszírozással teremti elő.

„A terv az, hogy reprezentatív közvélemény-kutatási eredményeket szerzek, melyekkel szembesíteni lehet a kormányt. Abban reménykedem, hogy egyértelműen kiderül: az emberek jelentős többsége nem támogatja a vasárnapi boltbezárást” – mondja Balla Péter, aki elindította a projektet. „Ha ezt az eredményt hozza a kutatás, akkor a kormány szembesül azzal, hogy nem az emberek érdekei és kívánsága szerint cselekszik, és nem az őt meghatalmazó polgárok akaratát juttatja érvényre, ami a dolga lenne.”

A kezdeményezés vezetőjének nem titkolt álma az, hogy az eredmények ismeretében a kormány meghátrál, és újragondolja az elhamarkodott, gazdaságilag nem megalapozott törvényt. Hiú ábrándokat azonban nem kerget: „bármi is lesz az eredménye a kutatásnak, nem hiszem, hogy a kormányt ez lépéskényszerbe hozná.”

Ha összegyűlik a kitűzött 1300 eurós összeg, akkor a kutatás márciusban lezajlik, és az eredmények nyilvánosak lesznek, a teljes költség-elszámolással együtt. Ha február végéig nem gyűlik össze a pénz, akkor minden  támogató visszakapja a befizetését. „Mindezt civilként, magánemberként teszem, pártok támogatása nélkül” – hangsúlyozza Balla, aki nem is szeretné, hogy bármelyik párt beálljon a kezdeményezés mögé.

További információt itt talál, adományozni pedig itt lehet.

kutatás közvélemény-kutatás nyitva tartás Népszavazás vasárnapi zárva tartás kezdeményezés
Kapcsolódó cikkek