Közélet

Felcsúti szálat találtak a roma önkormányzat botrányában?

Közel százmillió forint értékben könyvelhettek el fiktív utazási költségeket az Országos Roma Önkormányzatnál - állítja a Magyar Narancs. A portál szerint volt olyan közmunkás, akinek papíron több százezer forintot utaltak ki költségtérítésként, de ő nem is tudott erről. A Puskás Akadémiának is utalhattak.

A közelmúltban az LMP-s Hadházy Ákos állt elő azzal, hogy az Országos Roma Önkormányzat több százmillió forintot költött el szinte a semmire egy részben uniós forrásból finanszírozott programban.

A Balog Zoltán miniszter vezette minisztérium kijelentette: a Foglalkoztatási Szövetkezet – Híd a munka világába című projekt ellenőrzése során találtak néhány szabálytalanságot, de ezek nem befolyásolják a program folytatását. Azt írták, az ellenőrzésnél két esetben merült fel gyanú, ezek a bútorbeszerzést és a gépkocsihasználatot érintik.

A magyarnarancs.hu-nak az ORÖ belső könyvelési dokumentumaiból kiszivárogtatott részletek szerint 2013-ban személyes adatokkal is visszaélve rögzíthettek irreálisan magas útiköltségeket. Az eljárás a portál szerint a következő lehetett: az éppen akkor az Országos Roma Önkormányzat közmunkaprogramjában részt vevők közül számos embernek számoltak el magas útiköltségeket úgy, hogy azt a címzettek végül meg sem kaphatták.

A Magyar Narancs azt állítja, hogy 2013-ban az elvileg leszakadó, hátrányos helyzetben lévők érdekérvényesítéséért és felzárkóztatásáért is működő Országos Roma Önkormányzat kétszer is átutalt 250 ezer forintot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, de legalábbis elkönyvelte azt. Hogy ez a pénz valóban meg is érkezett-e a felcsúti akadémiához, arról nincs információ.

csalás Felcsút orö roma önkormányzat
Kapcsolódó cikkek