Közélet

Mentőhelikopter is kellene

Hamarosan megszülethet a kormánydöntés a régóta tervezett helikoptertender ügyében. A kabinet várhatóan vegyes flotta beszerzéséről dönt majd, ami azért is lényeges, mert a mentőhelikopter-flotta egy részének bérleti szerződése jövő év márciusában lejár

Valószínűbbnek látszik, hogy a kormány vegyes, honvédségi, mentő, illetve rendőrségi helikopterflotta beszerzésére ír ki beszerzési pályázatot – értesült lapunk. A pályázat kiírását a Honvédelmi Minisztérium teljes mértékben és alaposan előkészítette, így már tényleg csak a kormány döntése és a forrás biztosításának megoldása hiányzik: a kabinet döntésére lapunk értesülései szerint heteken belül sor kerülhet.

A vegyes flotta beszerzése mellett szól, hogy a jelenleg hét gépből álló mentőhelikopter-flotta egy részének a bérleti szerződése a jövő év márciusában lejár, vagyis ezeknek a gépeknek a pótlását is meg kell oldani, akár újabb bérleti szerződéssel, akár helikopterek vásárlásával. A magyar légimentésben – az októberben szolgálatba állított két géppel együtt – jelenleg kizárólag az Airbus Helicopters által gyártott EC135-ös típust használják. Az EC 135 kéthajtóműves, gázturbinás, főleg kutató és mentő feladatokra alkalmazott könnyűhelikopter. A pilótán kívül két orvost vagy ápolót és két sérültet szállíthat. A gép 12,16 méter hosszú, rotorátmérője 10,2 méter. A típus a kis helyigénye miatt nagyon kedvelt a légimentési feladatot ellátó szervezetek körében: 1996-os megjelenése óta több mint 500-at adtak már el belőle kifejezetten mentési feladatokra, így iparági becslések szerint minden negyedik mentőhelikopter EC 135-ös jelenleg.

Hende Csaba honvédelmi miniszter korábbi bejelentése szerint a kormány pozitív döntésével és a szükséges mintegy 172 milliárd forintos forrás biztosításával akár már idén is megkezdődhetnek a helikopterbeszerzések. A Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium vagyonkezelésében lévő helikopterek legkésőbb az évtized végére elérik a gyártó-tervező irodák által engedélyezett üzemidőt. Ezért a HM, együttműködve a társminisztériumokkal és az érintett állami, közfeladatot ellátó szereplőkkel (Terrorelhárítási Központ, ORFK-Légirendészet, Országos Mentőszolgálat, katasztrófavédelem), összeállított egy követelményrendszert, amely hosszú távra megoldhatja a helyzetet.

A tervekben maximum 30 helikopter beszerzése szerepel, a becsült forrásigény a Magyar Honvédségnél 142 milliárd, a rendvédelmi és közfeladatot ellátó szervezeteknél 30 milliárd, vagyis összesen mintegy 172 milliárd forint. A miniszter szerint a szállítási szerződést akár 2015 végére aláírhatják, így a helikopterek szállítása 2016-17-től várható.
Az eddigi hírek alapján négy-öt pályázó indulásával is számolni lehet a tenderen. Az amerikai gyártók közül a Sikorsky és a Bell indulásával lehet számolni, és teljesen biztosra vehető a német–francia Airbus Helicopters indulása is. Az utóbbi időben a hazai hirdetési piacon is aktív olasz AgustaWestland indulása is biztosra vehető, illetve a Korean Aerospace Industries (KAI) is megjelenhet a tenderen.

tender mentőhelikopter
Kapcsolódó cikkek