Közélet

Nagyobb lehet a részvételi arány a lengyel elnökválasztás második fordulójában

A szavazásra jogosultak 17,4 százaléka élt választójogával vasárnap délig a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - közölte a lengyel országos választási bizottság (PKW).

A május 10-i első fordulóban délig 14,61 százalékos volt a részvételi arány.
   
Az első fordulóban a rendszerváltás utáni lengyelországi választások történetében a legkevesebben, a választásra jogosultak 48,96 százaléka járult az urnák elé. Elemzők azt feltételezik, hogy a második fordulóban valamivel nagyobb lesz a részvételi arány, tekintettel az utóbbi napok intenzív kampányára, az erőteljes társadalmi mobilizációra. A részvételi arány nincs hatással a választás érvényességére.
   
A szavazásra jogosultak 17,4 százaléka élt választójogával vasárnap délig a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 9 óráig tartanak nyitva. 

Két héttel ezelőtt egyetlen jelölt sem szerezte meg a voksok abszolút többségét. A legjobb - 34,76 százalékos - eredményt Andrzej Duda érte el, aki a fő ellenzéki párt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje. A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatásával induló Bronislaw Komorowski a voksok 33,77 százalékát kapta meg.

A második forduló győztese az a jelölt lesz, aki az érvényes szavazatok több mint felét megkapja. A részvételi arány nincs hatással a választás érvényességére.

második forduló Lengyelország elnökválasztás részvételi arány
Kapcsolódó cikkek