Közélet

Egyre több menedékkérőt toloncolnak ki Németországból

Jelentősen emelkedett a Németországból kitoloncolt menedékkérők száma, több tartományból az idén eddig több elutasított menedékkérőt toloncoltak ki, mint tavaly egész évben.

Vasárnapi német lapok beszámolói szerint egyebek között Bajorországban, Brémában, Hamburgban és Berlinben emelkedett nagymértékben a kitoloncolások száma. Bajorországból például május végéig 1216 menedékkérőt toloncoltak ki, míg tavaly 12 hónap alatt sem érték el ezt a számot, 1007 menedékkérőt kényszerítettek távozásra.
   
Több más tartományban is kisebb-nagyobb növekedést regisztráltak. Hessenből a tavalyi 551 után az idén a január-áprilisi időszakban 275 olyan személyt toloncoltak ki, akinek jogerősen elutasították a menedékjog iránti kérelmét, 333 elutasított menedékkérő pedig önként távozott.
   
A kitoloncolások túlnyomórészt a nyugat-balkáni országok állampolgárait érintik. Esetükben csaknem 100 százalékos az elutasított menedékkérelmek aránya. A hatóságok megítélése szerint a kérelmezők a szegénység elől menekülnek Németországba, és nem politikai vagy vallási üldöztetés elől, ezért nem lehet megadni számukra a menedékjogot.
   
A térség több országát - Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Szerbiát - úgynevezett biztonságos származási országként tartják számon a német hatóságok, ami azt jelenti, hogy ezekbe az országokba külön mérlegelés nélkül lehet visszatoloncolni menedékkérőket.
   
Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a napokban bejelentette, hogy tovább gyorsítják a menekültügyi eljárást a Nyugat-Balkánról érkezők ügyében. Kérelmeiket már a befogadó állomásokon elbírálják, vagyis még azelőtt, hogy az úgynevezett integráció-előkészítő létesítményekben - menekültotthonokban - helyeznék el őket.
   
A kitoloncolás jogintézményének szélesebb körű alkalmazására azért van szükség, mert nemcsak a Nyugat-Balkánról, hanem a háborús, polgárháborús térségekből, például Szíriából és Irakból érkező - és ezért a menekültstátus megszerzésére jó eséllyel pályázó - menedékkérők száma is gyorsan emelkedik, és a folyamat rendkívüli mértékben megterheli a menekültügyi ellátórendszert.
   
Németországban a menedékjogi kérelmek száma tavaly 60 százalékkal emelkedett, a 2013-ban regisztrált 127 ezerről 203 ezerre. Ennél többen csak a kilencvenes évek elején, a balkáni háborúk idején kértek menedékjogot Németországban. Az idén még magasabbra emelkedik a menekülthullám, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) előrejelzése szerint az év végéig legkevesebb 400 ezer új kérelmet adnak be, vagyis a kérelmek száma a kiugróan magas tavalyi szinthez képest is megduplázódik.

 
 

Németország menedékkérő kitoloncolás
Kapcsolódó cikkek