Közélet

FIFA-botrány: eladták a 2010-es focivébét?

Nyilvánosságra került a koronatanú, Chuck Blazer 2013-as vallomása. A 98-as világbajnokságra pályázó marokkóiak is megvesztegették a közép- és észak-amerikai szövetség, a CONCACAF egykori alelnökét. A dél-afrikaiak korábban cáfolták, hogy korrumpáltak volna - számol be oldalán a VS.hu a New York Times cikke alapján.

Amióta az amerikai hatóságok fellépése nyomán a FIFA múlt heti tisztújító közgyűlése előtt két nappal Zürichben letartóztattak hét magas beosztású FIFA-tisztviselőt, már tudni lehetett, hogy a gyanúsítás jelentős részben Chuck Blazer vallomásán alapszik - írja a VS.hu.

Most az amerikaiak közzétették Blazer 2013 őszi kihallgatásának jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy elismerte: ő és több társa a FIFA végrehajtó bizottságában annak idején beleegyezett abba, hogy pénzért Dél-Afrikára szavaz a 2010-es vébé helyszínéről döntő szavazáson. Blazer arról is beszélt, hogy csúszópénzeket fogadott el a marokkóiaktól, akik pályáztak az 1998-as vébé rendezésére, amelyet végül Franciaországban tartottak.

Blazer összesen 10 vádban ismerte el bűnösségét 2013-ban, ezek közt volt például, hogy pénzt fogadott el tévéközvetítési jogokért, különböző luxusköltségeiért, nem mellékesen pedig magánemberként adót csalt. A teljes vallomás a New York Times oldalán olvasható. Mindezekért 20 év börtön fenyegeti, de a hatóságokkal való együttműködéséért akár korlátlan enyhítésre is számíthat.

A lap szerint az amerikai vádhatóságnak gondot jelent, hogy Blazer súlyos beteg, kórházban van, így nem világos, szembesíthető-e a tárgyalásokon a többi gyanúsítottal. A gyanúsítottak között még két, az amerikai hatóságokkal együttműködő ember lehet, írja a New York Times: a FIFA volt trinidadi alelnökének, Jack Warnernek a két fia, akik szintén 2013-ban, titokban tettek vallomást, és akiknek szintén vádalkut ajánlottak a nyomozók.

csalás New York Times Chuck Blazer megvesztegetés FIFA botrány
Kapcsolódó cikkek