Közélet

Ilyen drágán repülnek külföldre az államtitkárok

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára 378 ezer forintért repült Brüsszelbe, és 163 ezerért szállt meg egy éjszakára. Más példák is azt jelzik: a minisztériumi vezetők olykor érthetetlenül drágán utaznak. Az állam egy év alatt 400 millió forintot költött a miniszterek, az államtitkárok és helyetteseik útjaira - írja a Népszabadság.

Becsey Zsolt, a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára 334 ezer forintért repült Hollandiába, míg Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának egy luxemburgi útja 504 ezerbe került – derül ki a kormány által közzétett dokumentumokból. Bár az utazások részletei nem ismertek, a KLM-nél másnapi indulással is találni 300 ezer forintnál kevesebbért business részlegre szóló amszterdami repülőjegyet, és a légitársaság Luxemburgba is elvisz ennyiért. Ráadásul a helyettes államtitkároknak – 99 van belőlük – nem is kellene a kiemelt osztályon utazniuk - írja a Népszabadság. Egy kormányrendelet szerint ugyanis Európán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek turistajegyet térít az állam, csak a minisztereknek jár nagyobb komfort.

A lap szerint meglepő, hogy Fónagy János államtitkár 365 ezer forintért repült Luxemburgba, miközben perui útja csak 654 ezerbe került. Szembeszökő eltérések mutatkoznak a belgiumi utazásoknál is. Találni 110 ezres útiköltséget, általánosak a 170 és 190 ezer forint közötti áron vett repülőjegyek, de helyettes államtitkárok olykor 300 ezer forintnál többet is kifizetnek egy tikettért.

A külügyes Benkő Levente 355, a Miniszterelnökséget képviselő Takács Szabolcs Ferenc és Perényi Zsigmond egyaránt 378 ezer forintért repült. Perényinek volt olyan kétnapos brüsszeli túrája is, amely több mint félmillióba került, mert a 265 ezres repülőjegyén túl 163 ezer forintért szállt meg egy éjszakára. Két másik alkalommal is előfordult, hogy meghaladta a napi százezer forintot a hotelszámlája.

A kormány egy év alatt 398 millió forintot költött a minisztériumi vezetők utazásaira. Ebből 225 milliót repülőjegyekre, 34 milliót szállásköltségre fordítottak, a többi a napidíjak összege, dologi költség, biztosítási és közbeszerzési díj, illetve a reptéri kormányváró költsége. A lista nem tartalmazza a kormányfő útjait és a még el nem számolt költségeket, például Szijjártó Péter latin-amerikai – ecuadori, mexikói és chilei – látogatását, amelyről a külügyminisztérium adatigénylésünkre közölte: a repülőjegy ára 3 millió 903 ezer forint volt.

államtitkárok orbán-kormány utazás bérek
Kapcsolódó cikkek