Közélet

Itt a bizottság válasza: nem tiltják a vasfüggönyt

Az EU-ban a tagországok felelőssége a határőrizet, de az intézkedéseknek összhangban kell lennie az EU jogszabályaival – különösen a schengeni határőrizeti rendszer szabályaival – és olyan nemzetközi kötelezettségekkel, mint a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartása, illetve a háborús övezetekből érkezők esetében a visszaküldés tilalmával – közölte lapunkkal Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Kiemelte: a schengeni szabályzat nem tesz említést külső határra telepíthető kerítésről, ám ennek felállítását nem tiltja meg. A bizottság azonban ezt a fajta védekezést nem, inkább a kockázatelemzésen és együttműködésen alapuló őrizetet támogatja. Brüsszel szerint minden esetben törekedni kell arra, hogy a védekezés módja arányban álljon a kockázatokkal. Arról is a tagállam dönthet, hogy hol nyit határátkelőket, erről értesítenie kell a bizottságot. A teljes határzárat minden esetben tiltja a jogszabály.

Szijjártó Péter ma jelentette be, a kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négy méter magas kerítéssel. A miniszter közlése szerint 175 kilométer hosszú szakaszról van szó. Hangsúlyozta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg. Szijjártó Péter elmondta, hogy a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás a tagállamok közül.

A vg.hu iparági forrásokból úgy értesült, műszaki szempontból hatalmas kihívást jelentene a 175 kilométer hosszú, négy méter magas határzáró kerítés kialakítása. Maga a kerítés megépítése sem lesz kis feladat, forrásaink becslése szerint egy ember nagyjából hat óra alatt tud megépíteni egy méternyi szakaszt.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak - fejtette ki.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Intézet Stratégiai Védelmi Kutató Központjának igazgatója nem biztos abban, hogy a kerítés hatékony megoldás a problémára. A biztonságpolitikai szakértő kiemelte: nagyon sokan megkérdőjelezik a határzár hatékonyságát, ráadásul a 174 kilométeres kerítést folyamatosan ellenőriznie kell majd Magyarországnak. A magyar kormány azt gondolja, hogy egyre nagyobb méretű a bevándorlás Magyarországra, és most egy kényszermegoldás születhetett a részükről – véli Tálas.

migráció bevándorlás vasfüggöny
Kapcsolódó cikkek