Közélet

Párizsban merényletet akadályoztak meg, két embert őrizetbe vettek

Őrizetbe vett ma két embert a francia rendőrség egy áprilisban Párizsban megakadályozott terrortámadással kapcsolatban - közölték illetékes források.

A Párizs közeli Mantes-la-Jolie-ban és Limay-ben letartóztatott 35 és 39 éves férfiakat terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával hallgatják ki, az őrizetbe vételük 96 óráig tarthat.
   
Azzal gyanúsítják őket, hogy annak a 24 éves algériai diáknak a tettestársai, aki keresztény templomok ellen tervezett terrortámadást.
   
Sid Ahmed Ghlam, aki ellen merényletterv és gyilkosság miatt árpilis 24-én vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték, öt nappal korábban véletlenül lábon lőtte önmagát az utcán saját fegyverével. A segítségére kiérkező mentők riasztották a rendőrséget, amely a tervezett iszlamista terrortámadásra utaló dokumentumokat és fegyvereket talált a férfi gépkocsijában és a lakhelyén. A férfi feltehetően aznap reggel megölt egy 32 éves nőt egy gépkocsiban, amelyet a merényletekhez akart ellopni.
   
Az ügyben április végén már három embert őrizetbe vettek, de végül csak egyikük ellen emeltek vádat.
   
A párizsi ügyészség szerint Sid Ahmed Ghlam feltehetően Szíriából kapott utasítást arra, hogy terrorszervezetek nevében hajtson végre merényletet. A diák logisztikai segítséget is kapott gépkocsik és fegyverek formájában - közölte az ügyészség.

 

merénylet őrizet Sid Ahmed Ghlam Párizs
Kapcsolódó cikkek