Közélet

Amerikai harckocsik jönnek Magyarországra

Amerikai harcjárműveket és harckocsikat is áttelepíthetnek Magyarországra a közeljövőben – tudta meg a Napi Gazdaság. A járművek a NATO felkészülésének részeként jöhetnek, a szövetség az ukrán–orosz konfliktusra reagál.

A lap úgy tudja, a tervek szerint jövőre komolyabb, Bradley típusú harcjárművek is érkezhetnek Magyarországra, sőt, felmerült M1-es amerikai harckocsik gyakorlatozása is a Várpalota melletti lőtéren.

A tankokat ideiglenes áttelepítése akkor került szóba, mikor Frederick Hodges altábornagy, az európai erők főparancsnoka látogatást tett Magyarországon. Az egyeztetés után döntöttek arról, hogy sok amerikai alakulat érkezik hazánkba, kiképzési gyakorlatokra az úgynevezett kelet-európai biztonsági megerősítő intézkedések részeként.

A szárazföldi gyakorlatok mellett közös kommandós felkészítés is lesz.

Mark Karas ezredes, az Egyesült Államok hazánkba akkreditált véderőattaséja a Honvédelmi Minisztérium honlapján úgy nyilatkozott: az amerikaiak régóta együttműködnek a magyar különleges erőkkel Afganisztánban, illetve hazai kiképzéseken, ahol nagyon élvezetes velük dolgozni.

Napi Gazdaság-->

Várpalota amerikai harckocsi Bradley harcjármű m1
Kapcsolódó cikkek