Közélet

Több embert őrizetbe vettek Olaszországban az Iszlám Állam támogatásáért

Az olasz Lombardiában és Toszkánában tíz személyt vettek őrizetbe szerdán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyvereseinek támogatásáért. A tavaly az IÁ-hoz csatlakozott olasz nő rokonairól van szó.

Öt olasz, négy albán és egy kanadai állampolgárt vett őrizetbe az olasz rendőrség terrorizmus ellenes nyomozóigazgatósága (Digos). A hatóságok szerint a két családhoz tartozó gyanúsítottak készen álltak arra, hogy Szíriába utazzanak és belépjenek az IÁ soraiba.
   
Az őrizetbe vett személyek Maria Giulia Sergio olasz és albán rokonságának tagjai. Közöttük vannak a fiatal olasz nő szülei és  lánytestvére. A 28 éves Maria Giulia Sergio először egy marokkói, majd egy Olaszországban élő albán férfihez ment feleségül. Áttért az iszlám vallásra és felvette a Fatima nevet.

Második férjével és albán anyósával tavaly szeptemberben Szíriába utazott, ahol az IÁ dzsihadista fegyvereseihez csatlakozott. Azóta családjával és férjének szintén Olaszországban élő rokonaival interneten keresztül tartotta a kapcsolatot. A Digos folyamatosan ellenőrzés alatt tartotta az Olaszország és Szíria közötti online üzenetváltást.
   
Egy másik rendőrségi akcióban Rómában őrizetbe vettek két  marokkói állampolgárt szintén terrorizmus vádjával.

 

Olaszország őrizetbe vétel Iszlám Állam
Kapcsolódó cikkek