Közélet

Mariupolnál támadtak a szakadárok, civilek haltak meg

Két civil vesztette életét, és hatan sebesültek meg az eddigi információk szerint hétfőre virradó éjjel Kelet-Ukrajnában, miután a szakadárok tüzérségi támadást indítottak a kelet-ukrajnai front déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros peremén lévő települések ellen.

Helyi források szerint a szakadár erők a Mariupoltól keletre fekvő Lebedinszke és Szartana településeket lőtték 152 milliméteres önjáró tüzérségi lövegekkel és 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel.

A súlyosabb csapás Szartanát érte, ahol legalább 54 ház rongálódott meg, köztük ötöt telibe találtak a lövedékek - jelentette a 0629 mariupoli hírportál helyi katonai és belügyi forrásokra hivatkozva. Az eddigi információk alapján egy 34 éves férfi és egy 22 esztendős fiatal nő vesztette életét a támadásban. Mindketten a szakadárok által megszállt területről menekültek át az ukrán ellenőrzésű településre. Megsebesült további hat civil lakos, köztük egy tízéves kislány, akinek bokából amputálni kell a lábát.
   
Állítólag lövedékek csapódtak be Mariupol egyik külső kerületében is. 
A Mariupol környéki úgynevezett M szektor helyettes parancsnoka közölte, hogy a tüzérségi lövedékeket az "orosz katonák és szakadárok" által ellenőrzés alá vont Szahanka és Kominternove falvakból lőtték a frontvonal ukrán oldalán lévő településekre.
   
A térségben tevékenykedő önkéntesek elmondták, hogy az ukrán fegyveres erők válaszcsapást mértek.
   
Mariupolban hétfőt gyásznappá nyilvánították a szartanai elhunytak emlékére. A Donyeck megyei ügyészség terrorcselekménynek minősítette a kikötőváros peremvidéke ellen végrehajtott tüzérségi csapást.
   
Csaknem pontosan egy éve, tavaly augusztus 25-én hatolt be egy orosz harckocsikból álló hadoszlop Donyeck megye déli részénél. Egészen a Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Novoazovszk városáig nyomultak előre, és elfoglalták a települést. Az orosz katonai segítségnek köszönhetően a szakadár erők északról délre előrenyomulva néhány nap alatt kiterjesztették területüket az államhatár mentén egészen az Azovi-tenger partjáig.
   
Tavaly novemberben már történt egy súlyos tragédia Szartana településen: a szakadárok rakétával eltaláltak egy gyászmenetet. Akkor hét civil veszette életét, és 17-en sebesültek meg.

 

MTI-->

szakadár ukrán válság sérült lövés halott Mariupol
Kapcsolódó cikkek