Közélet

Így állt össze a nagykövet gyűjteménye

Megveszi az állam a volt budapesti amerikai nagykövet, Nancy Goodman Brinker magyar festményekből álló gyűjteményét. Brinkernek tőkeerős műgyűjtőként nagy szerepe volt a hazai műkereskedelmi árak felfuttatásában, jó szemmel válogatott a művek és a tanácsadók között is. Most pedig az is kiderült, hogy alighanem jó üzletet is csinált.

Megirigyelte a kormány a Magyar Nemzeti Banktól a műkincsvásárlást, és ő is vesz egy gyűjteményt. A kiszemelt kollekció pedig tökéletesen beleillene a jegybank Értéktár programjának célkitűzéseibe, hiszen jelentős magyar festmények kerülnek újra magyar kézbe.

A megvásárlandó gyűjtemény ugyanis a volt budapesti amerikai nagykövet, Nancy Goodman Brinker által létrehozott képzőművészeti anyag, amelyre a pénzt a nemzetgazdasági miniszternek kell előteremtenie. Az MTI szerint a vételár 5,5 millió dollár. Balog Zoltán miniszter dolga, hogy a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria útján a gyűjtemény megvásárlását követően gondoskodjon a kiállításához szükséges logisztikai feladatok végrehajtásáról, a gyűjtemény állandó kiállításának helyszínéről. A kormánydöntés szerint a gyűjteményt a budavári Dísz téren található De la Motte palotában állítják ki, az épület felújításához szükséges 500 millió forintot a költségvetés állja.

Lesz mit bemutatni, mert a nagykövet nagyon komoly, száznál több képből álló kollekciót gyűjtött össze magyar festményekből. Nancy Goodman Brinker 2001 és 2003 között töltötte be az Egyesült Államok budapesti nagyköveti posztját. Ittléte alatt kezdett el magyar képzőművészetet gyűjteni, beleásta magát a magyar festészetbe, érdeklődése az idők folyamán egyre inkább a kortársak felé fordult. 2011 óta, a kezdetektől fővédnöke a Budapest Art Marketnek, nemcsak formálisan, jelenlétével és tanácsaival segíti a vásárt, amerikai műgyűjtők látogatását szervezi a rendezvény ideje alatt, hanem magánemberként is gyakran megfordult az elmúlt években Budapesten.

Az Egyesült Államok külföldi nagykövetségeit az 1964-ben indított ART in Embassies program keretében, központilag tervezett módon rendezik be műtárgyakkal, ám a Brinker hivatalba lépésekor a 2001. szeptemberi terrorcsapás megakasztotta e programot. A nagykövet ehelyett választott magyar műveket, aztán megismerve a magyar festészetet, kapcsolatokat kiépítve a hazai szereplőkkel, elkezdett saját gyűjteményt építeni. Aba-Novák Vilmos New York-i városképe volt az első vétele. Külföldön is vásárolt magyar festményeket, például Bortnyik Bádogdob című festményét a Sotheby’s 2002-es árverésén.

A gyűjtemény századfordulós anyagából kiemelkedik Vaszary János 1905-ös portréja Bat­thyány Ilona grófnőről, aki idősebb Andrássy Gyula miniszterelnök lánya, a kivégzett Batthyány Lajos unokájának felesége és Batthyány Gyula festő édesanyja. Az első időszak vásárlásainak legfontosabb nevei: Gulácsy Lajos, Márffy Ödön, Berény Róbert és Patkó Károly.

Sok 20. századi avantgárd művet vásárolt, Moholy-Nagy László, Bortnyik, Tihanyi Lajos alkotását. A korai avantgárd erős vonulatot képez a gyűjteményében, ide sorolható Nemes Lampérth József Kolozsvár című, 1920-ban Berlinben készült tusképe, amelyaz életmű összegző darabja, és a festőt támogató, gyógykezelését is fizető svéd Gustav Ekström gyűjteményéből került haza. Ezt a művet a Kieselbach Galéria árverésén vásárolta a nagykövet asszony 2003 áprilisában 28 millió forintért. Ugyanezen az árverésen jutott hozzá Ország Lili, korábban a Vasilescu-gyűjteménybe tartozó 1955-ös Fal előtt című festményéhez 8,5 milliós leütési áron.

Később Anna Margit és Bálint Endre műveivel egészítette ki a kollekció e vonalát, de nem állt meg az Európai Iskolánál, ahogy akkoriban sokan tették, hanem elindult a kortársak felé. Tót Endre, Frey Krisztián és Lakner László alkotásainak zömét 2004-ben a működését éppen befejező Blitz Galéria zártkörű, meghívásos árverésein vette Kováts Lajosnál. Ugyanitt fedezte fel magának az Iparterv-generáció művészeit, majd további munkákat vásárolt Kelemen Károlytól, El Kazovszkijtól és Klimó Károlytól.

Több kortárs művésszel baráti kapcsolatot alakított ki, így kerültek friss művek a gyűjteménybe Bak Imrétől, Nádler Istvántól, Soós Tamástól és Szücs Attilától. Fehér László művészetét különösen kedvelte, több festményt vásárolt tőle személyesen és árverésen is. Talán a legfontosabb közülük egy Blitz-árverésen vett Brigádkirándulás című 1979-es pannó, 6 millió forintos leütési áron, de Fehér 2004-ben egész alakos portrét is festett Nancy G. Brinkerről.

A Perlrott Csaba Vilmos 1908-as, korai párizsi képei közé tartozó Park című festmény is Brinker gyűjteményéből származott. Ezt a festményt az idén májusban árverezte el a Virág Judit Galéria, és 58 millió forintos leütési árával beállította a festő új árrekordját. Perlrott Kékes csendéletét már korábban újra értékesítette az amerikai gyűjtő, 12 millió forintért adta el 2012 decemberében ugyancsak Virág Juditnál.

gyűjtemény műkincs Nancy Goodman Brinker festmény kormány
Kapcsolódó cikkek