Közélet

Módosulhat a Dublin-rendelet

Jövő hétfőn közölheti az Euró­pai Bizottság, hogy Magyarország mennyi támogatást kap a menekültek ellátására – közölte a brüsszeli testület szóvivője.

A magyar kormány nyolcmillió euró sürgősségi támogatást kért annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat – közölte a testület sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud, hozzátéve: ezt gyorsított eljárásban bírálják el, és szóba kerülhet Orbán Viktor mai brüsszeli megbeszélésein is. A miniszterelnök Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tusk európai tanácsi elnökkel találkozik. Dmitrisz Avramopulosz migrációs ügyekkel foglalkozó uniós biztos pedig jövő hétfőn érkezik Budapestre.

A bizottság közben új intézkedésekkel igyekszik enyhíteni a válsághelyzetet. A La Repubblica című olasz napilap úgy tudja, ezek érintik az unión belüli menekültellátást szabályozó Dublin-rendelet azon pontját is, amely szerint a bevándorlók menekültstátusáról abban az országban kell dönteni, ahol belépésük után regisztrálták őket. A változás lényege az lenne, hogy a menedékkérőket automatikusan felosztanák a tagországok között. Ennek érdekében Brüsszel újfent arra kérné a tagországokat, hogy járuljanak hozzá a tavasszal kidolgozott kvótarendszer felállításába. Ezt júniusban elvetették az uniós vezetők, jelenleg önkéntes alapon fogadnak be menedékkérőket. A kiutasítás szabályai is változnának: azt közvetlenül az uniós határőrizeti szerv, a Frontex intézné.

Dublin-rendelet módosulás
Kapcsolódó cikkek