Közélet

Oroszország új katonai bázisokat épít Szíriában

Új műholdképek tanúsága szerint Oroszország vélhetően két újabb katonai bázist épít Szíriában - közölte online kiadásában kedden a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap.

A katonai hírszerzési adatok elemzésére szakosodott IHS Jane''s cégnek az Airbus csoport egy kereskedelmi műholdas részlegétől beszerzett felvételein egy fegyverraktár és egy katonai létesítmény építése látható, Latakia kikötőváros térségében. Itt az oroszok korábban létrehoztak egy előretolt légi támaszpontot is, ahol már kéttucatnyi harci repülőgépet, valamint páncélosokat és légvédelmi eszközöket állomásoztatnak.

A szeptember közepén készült felvételek a WSJ szerint arról tanúskodnak, hogy hogy Oroszország katonailag be kíván avatkozni a négy és fél éve tartó szíriai polgárháborúba. A két új létesítmény Latakiától északra, illetve nyugatra épül. Moszkva egyetlen földközi-tengeri haditengerészeti kikötője egyébként a várostól mintegy 100 kilométerre délre, Tartuszban van.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Washingtonban kijelentette, hogy az orosz katonai gépek szíriai jelenléte az amerikai hadsereg szerint egyelőre alapvetően az ott állomásozó erők védelmét szolgálja. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy Moszkva szíriai célja nem világosak, és ezen gépek hosszú távú jelenléte kérdéseket vethet fel.

Kerry reményét fejezte ki, hogy Oroszország és Irán pozitív szerepet játszhat Szíriában és támogatni fogja a politikai átmenetet a konfliktus lezárása és az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése érdekben. Arra is rámutatott, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatása elhibázott döntés, mert csak elnyújtja a polgárháborút.

Elemzők szerint egyébként Aszad Latakiába szándékozik menekülni, ha csapatai esetleg képtelenek lennének megtartani Damaszkuszt.

Oroszország Szíria katonai bázis polgárháború
Kapcsolódó cikkek