Közélet

Rekorder gazdagok az USA-ban

Minden eddiginél nagyobb vagyon kellett az idei Forbes 400-as listára kerüléshez, a technológiai szektor mellett a sharing economy is jó lehetőséget jelentett hozzá.

Magasra került a léc idén a Forbes magazinnál az USA 400 leggazdagabb emberét felölelő lista összeállításakor: a bejutáshoz 1,7 milliárd dollárnyi kellett, szemben a 2014-es 1,55 milliárddal, így az egyszerű milliárdosok közül 145-en már nem is fértek be a négyszázas elitbe.

Ez a beugró rekordnak számít a lista 34 éves történetében, mint ahogy az 5,8 milliárd dolláros átlagvagyon is. A négyszáz leggazdagabb összesen 2,34 ezer milliárd dollár vagyon fölött rendelkezik, ez 50 milliárddal több az egy évvel korábbinál; a szupergazdagok mostanában sokat emlegetett tovább gazdagodását mutatja az is, hogy a szereplők több mint fele – szám szerint 202-en – gyarapítani tudta a vagyonát az elmúlt egy évben.

Az általános vagyoni helyzet brutális szétszakadását jól tükrözi, hogy a Boston Globe szerint az 1,7 milliárd dollár nagyjából a húszezerszerese egy átlag egyesült államokbeli háztartás vagyonának. Másképp nézve: a 2,34 ezer milliárdos összesítéssel az USA lakosságának 0,0001 százalékát kitevő 400 ember rendelkezik az ország lakosságának és nonprofit szervezeteinek a kezében levő vagyon csaknem 3 százaléka fölött. (Ráadásul a négszázak között többen is egy-egy családhoz tartoznak, mint például a Wal-Mart áruházakat tulajdonló Waltonok vagy a számtalan területen érdekelt Koch-fivérek.)

A lista készítői a szeptember 11-i állapotot vették alapul - azóta a tőzsdei mozgások hoztak kisebb-nagyobb változásokat, de az év nagy részét uraló trend alapján nem meglepő, hogy a technológiai részvények emelkedése határozta meg az élboly alakulását. A 22. éve töretlenül listavezető Bill Gates trónja nem forgott veszélyben – noha 76 milliárd dolláros nettó vagyonának már csak a 13 százaléka származik a Microsoft-részesedésből -, de az első tízbe idén először került be az Amazon.com alapító-vezérigazgatója Jeff Bezos, illetve a Facebook hasonló vezére, Mark Zuckerberg.

A globális online kereskedelem  ura nagyot ment: Bezos vagyona egy év alatt 16,5 milliárd dollárral gyarapodott, így 47 milliárd dollárjával a tavalyi 15. hely után a negyedikre futott be. A legnagyobb mértékű gyarapodást azonban Travis Kalanick, az Uber alapítója mondhatja magáénak: a taxisok réme egy év alatt 6 milliárd dollárra duplázta vagyonát, és bekerült az első százba: a 190. helyről egyenesen a nyolcvanadikig emelkedett.

A megosztáson alapuló gazdaság másik sztárcége, a szállásfoglaló csak azért nem juttatta a megosztott 194-iknél előkelőbb helyre alapítóit, mert hárman vannak. Nathan Blecharczyk, Brian Chesky és Joe Gebbia egyaránt újonc a négyszázak között, mindhárman 3,3 milliárd dollárt mondhatnak magukénak. Nem meglepő módon újoncok a lista legfiatalabbjai is, a 25 éves Evan Spiegel és a 27 éves Bobby Murphy – mindketten a Snapchat fotó- és videóküldő alkalmazás révén tettek szert vagyonukra (2,1, illetve 1,8 milliárd dollár).

Ők ketten most 13, illetve 11 százalékos részesedéssel bírnak a Snapchat mögött álló vállalatban, amelynek értékét 16 milliárd dollárra teszik a befektetők – jegyezte meg a Forbes, emlékeztetve arra, hogy Spiegel két éve elhárította a Facebook 3 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A legöregebb szereplő pedig maga az amerikai milliárdos szinonimája: a százéves David Rockefeller még mindig a 211. helyre jó a maga 3 milliárd dollárjával – ugyanennyivel rendelkezik az abszolút self-made woman tévés személyiség, Oprah Winfrey.

Magyarok az élmezőnyben

A magyar származású milliárdosok közül szokás szerint Soros György került a legmagasabbra, 24,5 milliárd dollárral a 116,. ez eggyel jobb helyezés a tavalyinál. Az élmezőnyben van az elektronikus tőzsdei kereskedés pionírja, Thomas Peterffy is, aki 13,5 milliárd dollárral a 33. lett az idei listán.

forbes-lista USA Forbes gazdag
Kapcsolódó cikkek