Közélet

Házhoz mehet a rendőr ellenőrizni a zárakat

Országos vagyonvédelmi programot indít a rendőrség - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorfolyamában.

Németh Ágnes kifejtette: a jövő őszig tartó kampány célja, hogy megmutassák, "lehet tenni annak érdekében, hogy megnehezítsék a tolvajok dolgát".

Mint kifejtette: a bűncselekmények nagyobb részét még mindig a "vagyon elleni bűncselekmények" teszi ki. A rendőrség ezért szeretne közvetlenül, személyesen beszélgetni a ház-, illetve autótulajdonosokkal. 

A programban nem csak nyilvános helyszínekre települnek ki, kollégái helyszíni szemle során akár az ingatlanokhoz is kimennek és megnézik milyenek a nyílászárók, illetve milyen a zár a garázson, hogyan lehet oda bejutni, de azt is megnézik, hol tartják az emberek kulcsaikat - mondta a bűnmegelőzési osztályvezető. Ugyanis, mint kiemelte, sok esetben rögtön az ajtó mellett felakasztva - könnyen hozzáférhető helyen - tartják az emberek kulcsaikat, de az is sokszor előfordul, hogy az emberek kiállnak a garázsból, s járó motorral, benne a kulccsal hagyják őrizetlenül autójukat, amíg mondjuk visszamennek bezárni a garázst vagy az ingatlant.

Németh Ágnes kitért arra is, hogy ősszel sokan lezárják hétvégi házukat, nyaralójukat, ilyenkor át kell gondolni, hogy mit hagynak az ingatlanban. 

Fontosnak nevezte az ORFK osztályvezetője a biztosításokat is, hozzátéve: a kampány során a rendőrség a biztosítókkal és a vagyonvédelmi kamarával is együttműködik.

rendőrség bűnmegelőzés vagyonvédelem
Kapcsolódó cikkek