Közélet

Tüntettek Budapesten a kilakoltatások ellen

Több százan vonultak utcára szombaton Budapesten az Üres Lakások Menetén, hogy a lakhatási válság és fővárosi családok kényszerkilakoltatása ellen tiltakozzanak.

Az ötszáz fős tömeg Józsefvárosból indult el szombat délután A Város Mindenkié csoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat szervezésében, hogy felhívják a figyelmet arra, bár közel ötezer önkormányzati bérlakás áll üresen Budapesten, tömeges kilakoltatás zajlik most is, az ezt tiltó moratórium bevezetése előtt. A Város Mindenkié szóvivője állítja, tucatnyi kényszer-kilakoltatás történt Józsefvárosban is – írja az Origo.

"A Magdolna-negyed felújítása erre is jó alkalom volt, az utóbbi időben két nap alatt 14 lakót költöztettek ki a Magdolna utcából"  – mondta a hírportálnak Lakatosné Jutka.

Az Üres Lakások Menetét ötödik alkalommal tartották meg. A vonulásos demonstráció rendőri kísérettel a Mátyás térről a Bródy Sándor utcáig vonult, érintve több olyan házat, ahol kilakoltatás történt, vagy – az AVM szerint az önkormányzat hibájából – üresen állnak lakható épületek. A tüntetők megálltak Kocsis Máté józsefvárosi polgármester hivatalánál is, és tiltakozó üzeneteket tűztek a kerítésre.

A nol.hu tudósítója azt írja, Jász Krisztina a Magyar Szegénységellenes Hálózat aktivistája minimumjövedelmet követelt a szegények számára, és azt, hogy a kormány vizsgálja felül a "munkakalapú" közfoglalkoztatás igazságtalan rendszerét.

Az AVM közérdekű adatigénylésének eredménye azt mutatja – tudta meg a nol.hu –, hogy jelenleg 40 ezret meghaladó önkormányzati lakás van Budapesten, minden tízedik lakás üresen áll, ezek javarésze kiadható lenne. Az üres és a biztosan elpazarolt lakások aránya feltűnően magas (23 és 22 százalék). Abból a pénzből, amit az üres lakások fenntartására költenek (évi 200 millió forint), havi 20 ezer forinttal számolva 800 család lakhatási támogatását meg lehetne oldani.

A fővárosi kiadott lakások felét (53,7 százalék) adják ki szociális alapon, de ez a Józsefvárosban és a Terézvárosban a legalacsonyabb (9-9 százalék). A legfőbb gond, hogy miközben új lakások nem épülnek, az elmúlt másfél évben 400 önkormányzati lakás szűnt meg – írják.

VG Online-->

A Város Mindenkié lakhatás Budapest kilakoltatás tüntetés
Kapcsolódó cikkek