Közélet

Magyarországon rostokolnak a kitoloncolásra ítéltek

Nincs hová kitoloncolni a tiltott határátlépés miatt a bíróság által kiutasított személyeket, mert Szerbia nem veszi át őket, a származási országukba pedig az ottani helyzet miatt senkit nem lehet visszavinni – írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, több százan várnak bizonytalan sorsukra Magyarországon. Szeptember 15-től, a műszaki határzár működésbe lépésétől kezdve Szerbia egyetlen személyt sem vett vissza a két ország között érvényben lévő visszafogadási egyezmény szerint.

A Népszabadságnak a magyar hatóságok többszöri megkeresésre sem válaszoltak azzal kapcsolatban, hogy mi lesz azokkal, akiket elfognak és a bíróság kiutasítja őket a műszaki határzár tiltott átlépése miatt.

Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság megbízott ügyvédje viszont elmondta, hogy több száz kiutasított személy tartózkodik jelenleg az országban, mivel nem tudják rajtuk végrehajtani az ítéletet.

Mielőtt a műszaki határzár átlépését bűncselekménnyé nyilvánították, idegenrendészeti eljárás keretében Szerbia még visszavett migránsokat.

Szeptember 15. óta a határzár átlépése miatt őrizetbe vett embereket a bíróság eddig minden esetben bűnösnek találta és kiutasította. Mindössze néhány fellebbezés volt, de a másodfok ott is helybenhagyta a kiutasítást.

Az ítélet után az érintettek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti osztályára kerülnek. A kiutasítást fel kell függeszteni, amíg Szerbia minden egyes személy esetében nem válaszol. A napokban kezdtek érkezni a tömeges elutasító válaszok.

A következő lépés, hogy a BÁH megvizsgálja a származási országot. Afganisztán, Irak, Szíria esetében szinte biztos, hogy a származási országba sem lehet visszatoloncolni az elítélteket. Ezért a családoknak kötelező tartózkodási helyet jelölnek ki, az egyedülálló férfiak pedig Nagyfán, Vácon és más helyeken idegenrendészeti őrzött szállásokra kerülnek. A legnagyobb gondjuk, hogy ezek az intézmények nincsenek felkészülve arra, hogy biztosítsák a családtagokkal való kapcsolattartást.

Kovács Tímea a lapnak elmondta azt is, ezek az emberek megértették, hogy kiutasították őket Magyarországról, de azt nem értik, hogy akkor miért nem hagyhatják el az országot.

A szabadságuk korlátozását nem az akadozó végrehajtási eljárásnak, hanem büntetésnek fogják fel. Senki sem tudja megmondani nekik, meddig kell a kötelező tartózkodási helyen maradniuk, és hová mehetnek onnan tovább.

Ha nem történik semmi, sem Szerbia nem fogadja be őket, sem a származási országukba nem tudnak visszatérni, akkor befogadottként Magyarországon maradnak – kijelölt kötelező tartózkodási helyen, de nyitott táborban.

migránsok Magyarország idegenrendészet kitoloncolás menekültek
Kapcsolódó cikkek