Közélet

Méltatlan a tisztségére egy polgármester a bíróság szerint

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a kislétai polgármestert jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt, azonban nem távozott hivatalából.

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítélete szerint méltatlanná vált a tisztségére Kisléta polgármestere, Madácsi Imre (Fidesz-KDNP).

A méltatlanság megállapításáért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal fordult a bírósághoz, miután Kisléta polgármesterét korábban a Debreceni Ítélőtábla egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt, Madácsi Imre azonban nem távozott hivatalából.

A polgármester tájékoztatta ugyan a képviselő-testületet a büntetésről, de a helyi képviselők nem hoztak külön döntést a méltatlanságával kapcsolatban. A szabolcsi kormányhivatal ezután fordult a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz, amely megállapította, hogy a hatályban lévő törvény szerint a polgármester méltatlan tisztsége betöltésére, és a rendelkezés értelmében a tisztsége megszűnik.

Toma Attila a közleményben kiemelte: ha a határozat ellen a jogorvoslati határidő lejártáig nem érkezik fellebbezés, akkor Kisléta polgármesterének tisztsége a bírósági döntés napjával, november 26-ával szűnik meg.

polgármester Kisléta
Kapcsolódó cikkek