BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét elhalasztották a népszámlálást Ukrajnában

Megint elhalasztották a hivatalos népszámlálást Ukrajnában, amelyet a jövő évben kellett volna megtartani az országban.

A kormány hétfőn kiadott rendeletében a népszámlálást 2020-ra  irányozta elő.  Ezt megelőzően már többször tolták későbbre az ország lakosságának hivatalos megszámlálását. Az alaprendelkezés, amelyet most ismételten módosítottak, 2008. július 9-én született. Ebben eredetileg az állt, hogy a népszámlálást 2011-ben tartják. 2010-ben az akkori kormány ezt 2012-re halasztotta, majd 2012 októberében 2013-ra. Végül 2013 szeptemberében a Majdan tüntetések nyomán még az év decemberében menesztett Viktor Janukovics volt elnök által kinevezett Mikola Azarov miniszterelnök kormánya 2016-ra tette át.

A Szovjetuniótól 1991-ben függetlenné vált Ukrajnában eddig egyetlen egy hivatalos népszámlálást tartottak 2001. december 5-én. Azóta ez a statisztikai szférában dolgozók napja Ukrajnában. Az akkori mérések alapján 48,457 millió lakosa volt az országnak.

Az állami statisztikai hivatal rendszeresen végez felméréseket, amelyek alapján az ország lakossága folyamatosan csökken. 2014 tavaszán Ukrajnában kevesebb mint 45,4 millióan éltek. A legutóbbi hivatalos adatok szerint 2015. november 1-jén a lakosság létszáma nem érte el a 42,8 milliót. Ebbe viszont már nem számolták bele az Oroszország által elcsatolt Krím félszigeten élőket. Az ottani lakosok létszámáról Oroszország készített felmérést a Krím bekebelezése után. Eszerint a félszigeten tavaly nyári orosz becslések szerint mintegy 2,35 millióan élnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.