Közélet

Trump: zárják be azt az internetet!

Egyedül Jeb Bush mert Donald Trumpra lőni a republikánus elnökjelöltek vitáján. A fő téma az Egyesült Államok biztonsága és a közel-keleti válság volt.

Mintha Jeb Bushon kívül mindenki elfelejtette volna, hogy Donald Trump a fő ellenfél - több elemző is így kommentálta az amerikai republikánus elnökaspiránsok esti vitáját. A CNN azokat a jelölteket hívta meg, akik legalább 3,5 százalékos országos támogatottságon állnak, vagy az első két előválasztás államában van minimum négy százalékuk. Így négy jelölt máris kiesett a két órával korábban tartott első tévés körbe - a főműsoridőre maradtak kilencen.

A nagy kérdése az volt a vitának, hogy mennyire fogják Trumpot támadni a muszlimellenes beszédei miatt - az ingatlanmilliárdos nemrég azt kérte, hogy ne engedjenek be muszlimokat az országba. Végül csak Bush vette ezt a harcot komolyan. Pedig volt miről beszélni - Trump legújabban azt is felvetette, hogy "zárják be azt az internetet", hogy az Iszlám Állam ne tudjon ott toborozni. Szerinte egyébként nem a vallásról van itt szó, hanem a biztonságról.

A szenátorok, akik Trump első számú kihívójaként szeretnének megjelenni - Marco Rubio, Rand Paul és Ted Cruz - inkább egymás támadásával voltak ezen a vitán elfoglalva. A fő téma köztük is a szíriai harcok és az ország biztonsága volt. A stratégiájuk egyértelműnek látszik: arra alapozni, hogy ha Trump hirtelen jött népszerűsége elapadna a túlzott populizmusa miatt, akkor ők legyenek ott a legkomolyabban vehető ellenjelöltként. A februárban elsőként választó Iowában a friss közvélemény-kutatások szerint Cruz másfél százalékponttal Trump előtt áll - márpedig azoknak az államoknak, ahol az első előválasztásokat tartják, különösen nagy szerepük lehet.

Ben Carson, aki sokáig stabilan tartotta a második helyét, ezen az estén szürkébben szerepelt. A leglátványosabb pillanata akkor jött el, amikor arról kérdezték, mi történne, ha civileket is megölnének a szíriai légicsapásokban. Ő ekkor azt felelte: sokáig volt orvos, emlékszik, milyen érzés az, amikor gyerekeknek kellett megmondania, hogy rákosak.

A népszerűségi listákat a vita előtt Trump toronymagasan vezette - a Huffington Post 33 közvélemény-kutató cég adatait összesítve úgy számol, hogy ő 38,1 százalékon áll, a második Ted Cruz pedig 14,2-n. Rubio van rajtuk kívül tíz százalék felett, 11,1 százalékon, Carson pedig 9,9-re csúszott vissza. Jeb Bush épp 5 százalék fölé került, a kilenc jelölt közül a többiek - Chris Christie, Rand Paul, Carly Fiorina és John Kasich, valamint a főműsoridőbeli vitába meg sem hívott Mike Huckabee - pedig 2-3 százalékon állnak. A náluk is esélytelenebb jelöltek, Lindsey Graham, George Pataki, Rick Santorum és Jim Gilmore az egy százalékot sem érik el. Ugyanez az összesítés úgy számol: a demokrata népszerűségi listát vezető Hillary Clinton 49-42-re vezet Trump előtt, 50,5-43,1-re Cruzzal szemben, 4 százalékponttal verné Rubiót, 7 százalékponttal népszerűbb Bushnál, és közel ugyanennyivel Carsonnál. A demokratáknál második Bernie Sanders hat százalékkal verné Trumpot, ha most lenne a választás.

A republikánusok a következő vitájukat január 14-én tartják, a demokrata jelöltek pedig most szombat este vitáznak. Az első előválasztásokak 2016. február 1-jén tartják.

Donald Trump USA Szíria terror kampány Bush
Kapcsolódó cikkek