BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő mennyiségű élelmiszert dobnak ki a magyar családok

Míg Franciaországban börtönt kockáztat, aki nem segíti a nélkülözőket, Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszert dobnak ki a háztartások vagy az élelmiszeripar és a kereskedelem szereplői, a felesleges áru töredékét lehet megmenteni, és eljuttatni a rászorulóknak - számol be szombati számában a Népszabadság.

Magyarországon a legutóbbi, 2006-os Eurostat-kutatás szerint 1,8 millió tonna ehető élelmiszer kerül a szemétbe. A magyar fogyasztók 400 ezer tonna táplálékot dobnak ki, 1,4 millió tonnát pedig az élelmiszerlánc többi szereplője.

Ehhez képest csepp a tengerben, amit a Magyar Élelmiszerbank Egyesület meg tud menteni. Sczígel Andrea, a szervezet külső kapcsolatok igazgatója a lapnak elmondta: tavaly 2600 tonna élelmiszer-felesleget vettek át a kereskedő és gyártó adományozóktól, s továbbítottak partner segélyszervezetek segítségével körülbelül 250-300 ezer nélkülözőnek. Két éve 1600 tonna árut vettek át.

Magyarországon a törvények nem teszik lehetővé az élelmiszerek forgalomba hozatalát sem a fogyaszthatósági, sem a minőségmegőrzési időn túl. Ezért a boltok még a tényleges lejárati idők előtt akciózzák a termékeket vagy eladományozzák. Utóbbi esetben ráadásul az áru értékének 120 százalékával csökkenthetik a társasági adó alapját adomány címén.

Az élelmiszer-biztonsági szabályok az élelmiszerbankot éppen úgy kötik, mint az adományozó élelmiszer-feldolgozót vagy kiskereskedőt, azaz a fogyaszthatósági lejárati idő után ők sem oszthatják ki az élelmiszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.