Közélet

Fico: még idén összeomolhat az EU

Az idei év lesz az, amikor az vagy megoldja a migránsválságot, vagy maga is összeomlik - írta Robert Fico szlovák kormányfő a pozsonyi Hospodárské Noviny gazdasági-közéleti napilapban megjelent véleménycikkében.

Az "Öngyilkos politikai korrektség" című írásában a szlovák kormányfő, uniós tagországok és vezetők a migránsválságra reakcióként tett lépéseit és kijelentéseit idézve, bírálja a szlovákiai médiát, amely állítása szerint "átlátható politikai célokat követve" elhallgatja a biztonsági kockázatok a bevándorlásból adódó növekedését vagy szántszándékkal kisebbnek mutatja azok súlyát.

"Aki nem látja azt, hogy a lakosság körében nő az abból adódó feszültség, hogy az EU a migránsválság kapcsán máig nem tett le megoldást az asztalra, miközben a bevándorlási hullám folytatódik, becsukja szemét a valóság előtt, s ez katasztrofális következményekkel járhat" - hangsúlyozta Robert Fico. Kifejtette: amennyiben az unió el akarja kerülni, hogy néhány hónapon belül mély válságba jusson, az egyedüli helyes álláspont a migránsválság kezelésére az, hogy mihamarabb bebiztosítsa külső schengeni határokat és visszatérítse a menekültstátuszra nem jogosult migránsokat. "Mert akár tetszik, akár nem, éppen 2016 lesz az az év amikor az EU vagy megoldja a migránsválságot vagy összeomlik (annak súlya alatt)" - tette hozzá Robert Fico.

EU menekült Fico
Kapcsolódó cikkek