Közélet

Trump újra nagyot nyert

Nevadában tartottak a republikánusok jelölőgyűlést, Donald Trumpnak egyre nagyobb az esélye, hogy ő legyen a konzervatívok elnökjelöltje.

Donald Trump besöpörte Nevadát is: az amerikai elnökválasztási harc mostani helyszínén ugyan lassan halad az eredmények feldolgozása, de az ingatlanmogul már a 10 százalékos adatoknál megtartotta a győzelmi beszédét. Trump jelenleg, 99 százalékos feldolgozottságnál 45,9 százalékon áll a republikánus jelölőgyűlésen, több, mint húsz százalékponttal előzve a riválisait. A második-harmadik hely Marco Rubio és Ted Cruz közt dőlt el, végül 23,8-21,4 százalékos arányban Rubio került előbbre. Ben Carson 4,8, John Kasich pedig 3,6 százalékot kapott az eddig beérkezett adatok szerint.

Trump újabb sikere nem csak azt jelenti, hogy egyre látványosabb a támogatottsága - 35 százaléknál többet még egyetlen előválasztó államban sem szerzett -, hanem azt is, hogy az ellenfeleinek közelít az utolsó pillanat, ha le akarják győzni. A jövő heti szuperkedden a legtöbb államban - ahogy ma is - a szavazatok arányában osztják el a nyári jelölőgyűlésen elnökjelöltet választó delegáltakat, utána viszont már azok az államok szavaznak, ahol a győztes kap minden helyi delegáltat. Vagyis vészesen közelít az az idő, amikor Trumpnak minden győzelem aranyat ér, a többieknek már nem lehet egy-egy erős második hely miatt győzelmi beszédeket tartani. Ráadásul Trump ma gyakorlatilag minden választói csoportban a legnépszerűbb lett (egyedül a 30 éven alattiak körében nyert Rubio), és a latin szavazók közel fele is őt választotta.

Kasich újabb leszereplésével és Jeb Bush hétvégi visszalépésével egyértelművé vált, hogy a pártelit és a mérsékelt szavazók utolsó reménye Rubio lehet, az azonban nyugtalanító lehet számukra, hogy a mérsékelt jelöltek támogatottsága összeadva is épphogy megközelíti Trumpét. Rubio azonban inkább Cruzzal van továbbra is nagy harcban, aki úgy is pályázhat a második helyekre, hogy Trumphoz képest túl mérsékelt, Rubio szimpatizánsai számára viszont túlságosan is ultrakonzervatív. De ha sokáig marad a mostani helyzet, akkor végső soron mindegy is lesz, melyikük a második legnépszerűbb. 

Nevadában a republikánusok 30 delegáltról döntenek, akiket a szavazatokkal arányosan osztanak el a jelöltek közt; így jelenleg Trump 80, Cruz 16, Rubio 14, Kasich 5, Carson pedig 4 delegáltat tudhat maga mögött (ennyire sokat ért Trumpnak az, hogy az eddig szavazó négy államból egyben, Dél-Karolinában a győztes mindent visz elve az érvényes). A végső sikerhez legalább 1237 voksra lesz szükség. A jelöltállítás most kapcsol nagyüzemre: szombaton még a demokraták dél-karolinai előválasztására figyel az USA, a jövő héten viszont már jön a szuperkedd, amikor a republikánusok 12 államban összesen 621 delegáltat választanak meg, a demokraták pedig 12 államban 865-öt.

Donald Trump Nevada Ted Cruz elnök választás USA Marco Rubio John Kasich Ben Carson
Kapcsolódó cikkek