Közélet

Dánia a legboldogabb, Pakisztánt épphogy megelőztük

Dánia újra büszke tulajdonosa lehet a "világ legboldogabb országa" címnek, míg mi, magyarok a boldog országok közelében sem vagyunk.

Dániában él a legtöbb boldog ember - derül ki a World Happiness Report Update felméréséből, amely 2013-tól 2015-ig vizsgálta az emberek boldogságfaktorát. Dánia a tavalyi győztest, Svájcot utasította maga mögé. Az első két helyezettet Izland, Norvégia és Finnország követi, míg Magyarország a 156 vizsgált ország közül a 91. helyet érte el.

A boldog skandináv országokkal ellentétben a szír lakosok a legboldogtalanabbak, akik a sor legvégén, a 156. helyen állnak. Őket követi a nyugat-afrikai Togo és Afganisztán, valamint Benin és Burundi.

A Rómában nyilvánosságra hozott jelentés szerint a görögök, az olaszok, illetve a spanyolok jókedvét nagyban lerontotta több gazdasági és politikai esemény is. Az ukrán optimizmus zuhanásának hasonló okokat tulajdonítottak, kiemelve az elmúlt időszakban kirobbant háborút.

Pesszimista magyarok

A World Happiness Report jelentése szerint pesszimizmusunkat nem a gazdasági hatások befolyásolták. A legtöbb magyar úgy érzi, hogy korlátok közé szorítják őket az egész életre kiható nagy döntéseik meghozatalában.

Magyarországot (91.) megelőzi Szerbia (86.) és Bosznia és Hercegovina (87.), Montenegró (88.) és a Dominikai Köztársaság is (89.). Magyarország előtt közvetlenül Marokkó, míg mögötte Pakisztán és Libanon áll.

Az íreket nem befolyásolta a banki válság

Az izlandi (3.) és az ír (19.) bankokat érő válság drámaian befolyásolta mindkét ország gazdaságát, azonban ezek a negatív események nem hatottak az izlandi és az ír lakosok optimizmusára.

Bhutánban a szegénység ellenére nagyon boldogok az emberek

A mindössze 750 ezer embert számláló parányi ország, a dél-ázsiai Bhután még mindig nagyon elégedettnek és boldognak érzi magát. A buddhista ország minden második lakosa boldognak vallja magát. Optimizmusuk mérésére egyébként kifejlesztették a "Bruttó Nemzeti Boldogság" kifejezést, amely négy pillérből áll.

A környezetvédelem, a kultúra megőrzése, a felelős kormányzás illetve a fentartható fejlődés. A különböző fejlesztési projektekre az úgynevezett Bruttó Nemzeti Boldogság Bizottság bólint rá, ha úgy ítélik meg, hogy az adott projekt negatívan hat a vallási értékekre vagy a családra, akkor a bizottság módosítja vagy leállítja azt.

A lista összeállítása

Hét fő komponensből állapították meg, hogy egy-egy ország lakosai mennyire elégedettek életükkel. Így például az alanyokat megkérdezték országuk szociális ellátásáról és a korrupcióról is. A lista összeállításánál figyelembe vették a várható élettartamot, az emberek döntési szabadságát és a GDP-t is.

bhután World Happiness Report Update 2016 Magyarország Dánia boldogság
Kapcsolódó cikkek