Közélet

Másfélmillió embert fenyeget az áradás, ha nem lépnek hamar

Katasztrófa várhat Moszulra és a Tigris folyó mentén élőkre, ha nem lép gyorsan az iraki kormány - figyelmeztettek az amerikaiak.

Bármikor átszakadhat a moszuli gát, ami akár másfél millió embert is megölhet - figyelmeztette az iraki kormányt az Egyesült Államok. Az amerikaiak úgy számolnak: ha megtörténne a katasztrófa, akkor a Tigris folyó mellett közel ötszáz kilométer hosszan lennének veszélyben a települések. A hatszázezres Moszul számára szinte teljes pusztulást hozna ez: 1-4 óra leforgása alatt 21 méter magasan borítaná el a várost a víz. De ha átszakadna a gát, onnan több száz kilométerre a folyó mellett fekvő Bagdad több része, például a nemzetközi repülőtere is víz alá kerülne.

A moszuli gát idén 32 éves, de már nem sokkal a megépítése után kiderült, hogy folyamatos felújításra szorul. Az alapja ugyanis nem túl stabil, emiatt a gipszalapzatba gyakorlatilag folyamatosan tölteni kell a cementet. Valóban folyamatosan: ahhoz, hogy biztonságos legyen a gát, heti hat napon át töltik ki jó esetben a gipszalapzat lyukait és repedéseit.

Ezek a munkák álltak le először akkor, amikor tavalyelőtt a gátat elfoglalta az Iszlám Állam. Szerencsére alig másfél hét alatt a kormányerők visszafoglalták (maga Moszul városa viszont azóta is a terroristák kezén van), azonban a kormány azóta is akadályozza a biztonságos munkavégzést. Ők arra hivatkoznak, hogy nincs elég pénz, ezért a Világbanktól kérnek támogatást. Nemrég egy olasz cég vállalta volna a felújítást, ahogy az olasz kormányfő is megígérte, hogy 450 katonájuk segítene megőrizni a biztonságot, csakhogy az iraki kormány több tagjának sem tetszett a gondolat, hogy külföldi katonák vigyáznának az ország egyik legfontosabb létesítményére.

gát moszul
Kapcsolódó cikkek